Hírek

2005.08.03. 00:00

Letartóztatási hullám Londonban

A London déli részén kedden végrehajtott házkutatások során a brit rendőrség újabb két terroristagyanús személyt vett őrizetbe, majd megkezdte kihallgatásukat. Szemtanúk elmondása szerint fölfegyverkezett rendőrök hatoltak be Stockwell városrész egyik háztömbjének két lakásába. Az egyikben egy alig harmincesztendős, ázsiai származású férfi lakott a barátnőjével s annak két gyermekével. A városrészben a kudarcba fulladt merényletkísérleteket követően már több gyanúsítottat is elfogtak.

Gy. Z.

A londoni kormány azzal számol, hogy a pénteken Rómában elfogott, etiópiai születésű brit állampolgárt, Hamdi Issacet, más néven Oszmán Husszaint gyorsan átadják Nagy-Britanniának. Erre valószínűleg kilencven napon belül sor is kerül. A július 21-ei bombamerényletek egyik feltételezett elkövetője azért tudott Franciaországon át Olaszországba menekülni, mert egy francia határőr szerint nem volt „használható” anyag a személyazonosság megállapításához.
Nagy-Britannia a The Times című napilap információi szerint segítséget kért az amerikai titkosszolgálattól a folyamatban lévő vizsgálatokhoz. A CIA-tól azt várják, hogy az Egyesült Államokban fogva tartott gyanúsítottakat a londoni merényletek lehetséges bűntársairól is kikérdezzék. A brit nyomozók abból indulnak ki, hogy a CIA által elfogott feltételezett terroristák „döntő információkkal” rendelkeznek a terrorcselekményekkel kapcsolatban.
A brit kormány a muszlim közösségekkel való kapcsolatok szorosabbra vonásával kívánja a július 7-ei és 21-ei merényletek mintájára elkövetendő újabb cselekedetekre kész iszlámisták lába alól a talajt kihúzni. A Manchester elővárosában élő iszlámhívők közösségének képviselőivel folytatott első megbeszélések után Hazel Blears, a belügyminisztérium államtitkár asszonya elmondta: a mecsetekben az imámoknak jobban képzetteknek kell lenniük, hogy a muszlim fiataloknak a demokratikus értékeket közvetíthessék.
Kedden rövid időre kiürítették a Kings Cross környékét, mert egy emeletes buszból füst csapott ki, de csak vaklárma volt.

Gy. Z. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!