Hírek

2005.08.19. 00:00

Közelharc a zsinagógákért

Miközben folyik Gázában az izraeli telepek felszámolása, tovább élesedik a vita a térség sorsáról.

Csák E.

Az izraeli hatóságok tegnap bejelentették, hogy kiürítették a kijelölt telepek 70 százalékát. A hátralévő kolóniákban azonban a rendőrök és a katonák szélsőségesek ellenállásába ütköztek. Neve Dekalimban mintegy kétezer zsidó elbariká-dozta magát a zsinagógában.
A rendfenntartók a figyelmeztetés után behatoltak az épületbe, s egyenként hurcolták ki a rugdaló, kiabáló fiatalokat.
A tiltakozók többsége nem a telep lakója, hanem kívülről szivárgott be a lezárt övezetbe.
A kiürített izraeli telepek a Gázai övezet egyötödét teszik ki.
A palesztinok ezen a területen iskolákat, kórházakat és turisztikai létesítményeket akarnak felépíteni, továbbá úgynevezett „zöld” zónákat. Legalábbis így képzeli el a jövőt az a bizottság, amelyet Mohammed Dahlan, a szociális ügyek minisztere vezet. A beköltözők nem tartanak igényt sem az izraeliek házaira, sem pedig biofarmjaira, amelyek eddig főleg exportra termeltek.
A fő gond az, hogy a kivonulás után sem oldódik meg az emberek szabad közlekedése. Amióta Izrael falat emelt azért, hogy úgymond megvédje magát az öngyilkos merényletektől, az övezet el van választva a külvilágtól. A három átkelőhelyet ma is és később is izraeliek őrzik. Erec északon Izrael felé jelent kaput, délen Rafah Egyiptom felé; a harmadik ellenőrzött átlépőhely az áruforgalomnak van fenntartva, de minden szállítmányt át kell rakni, ami borzasztóan időigényes. A palesztinok emellett olyan folyosó kialakítását is követelik, amely összekötné Gázát a nyugati parttal. Tel-Aviv azonban egyelőre csak elvi egyetértését adta a tervhez, s ez vonatkozik a palesztin tengeri, illetve légikikötőre is.
A különböző palesztin frakciók máris megkezdték az alkudozást, ki, milyen mértékben részesedjék a hatalomból. A szélsőséges szervezetek abból indulnak ki, hogy fegyvereikkel ők harcolták ki a szabadságot. Faruk Kaddumi, a Fatah Tuniszban élő vezetője bejelentette: hazatér, hogy „néphadseregben” egyesítse az autonómiahatóság és az ellenzék katonai erőit. A Hamasz egyik vezetője, Szami Abu Zuhri ehhez hozzátette: az iszlámista csoportok fenntartják maguknak a jogot, hogy ismét erőszakot alkalmazzanak, ha az izraeliek nem szabadítják fel teljesen azt a földet, amely „a palesztin nép tulajdona”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!