Hírek

2005.08.03. 06:23

Környezetszennyezés gyanúja Sóskúton

Kiss Gergely

Veszélyes azbeszttartalmú tetőfedő szerkezetek szóródtak szét Sóskút utcáin, állítják a település polgárai abban a levélben, amelyet a héten küldtek el szerkesztőségünknek.
A rákkeltő anyagot tartalmazó palákat a helyi általános iskola tetőszerkezetének felújításakor bontották le, majd a levél szerint szabálytalan módon elszállították a sóskúti bányagödörbe.
Állítólag a palák egy része az úttestre potyogott, mivel a teherautók platóját nem fedték le. Ennek következtében az arra közlekedő járművek darabokra törték az elemeket, a szél pedig elsodorta a veszélyes anyagot. A levél szerint az önkormányzat ezt követően nem gondoskodott az elhagyott palák összeszedéséről. A helyi polgárok nem csak szerkesztőségünknek juttatták el észrevételeiket, bejelentést tettek az illetékes környezetvédelmi felügyelőségnél.
A Reggel megkereste König Ferencet, Sóskút polgármesterét, aki a hét elején jött meg évi szabadságáról.
– Tudok a levélről és annak tartalmáról, már utána is néztem a történteknek – mondta.
A polgármester szerint nem a helyi bányagödörbe szállították az azbeszttartalmú törmelékeket, hanem a dorogi hulladékégetőbe. Ezt számlákkal is tudja bizonyítani.
– Nem zárom ki, hogy a levél megfogalmazói láttak elhagyott paladarabokat az utcákon. Azok azonban nem az iskola tetőszerkezetéből származnak – mondta König Ferenc. – Gyakori, hogy a teherautók szabálytalan módon Sóskút utcáin rövidítik le útjukat. Így aztán időnként építési törmelékek és téglák szóródnak az utakra. Valószínű, hogy most is ez történt.
A polgármester szerint elképzelhetetlen, hogy fedetlenül szállították el az azbesztet. König Ferenc megkeresésünket követően a megnevezett utcákba is ellátogatott, ám állítása szerint már semmit nem talált.

Azbesztet és más veszélyesnek minősülő hulladékot csak a környezetvédelmi főfelügyelőség engedélyével lehet szállítani.

A megállapított szabályok szerint és körülmények között. A járműveket ehhez külön le kell vizsgáztatni. A veszélyes hulladék megsemmisítése elsősorban Aszódon történik.

A sóskúti polgármester tájékoztatását követően megkerestük a dorogi hulladékégetőt, ahol elmondták: nekik is van engedélyük az azbeszt átvételére. Természetesen be is tartják az előírt rendelkezéseket. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!