Hírek

2005.08.11. 10:17

Királyt koronáznak a profik

Nincs annál nagyobb megtiszteltetés, mint amikor egy szakma képviselői választják meg maguk közül a legkiválóbbakat. Erre készül látványos külsőségek között a hivatásos labdarúgókat tömörítő szervezet.

Hegyi Áron

A FIFpro a hivatásos játékosok országos szövetségeit vonultatja fel közös zászló alatt. A szervezetnek negyven tagja van, köztük a magyar Hivatásos Labdarúgók Szövetsége. Azaz a honi profik is részt vehetnek azon a szavazáson, melynek célja, hogy szeptember 19-ére összeálljon az álomcsapat, a világ legjobb játékosait felvonultató World XI. Összesen 38000 játékostól várták a voksokat. Szavazni posztonként lehetett, a csapat ugyanis az általánosan elterjedt 4-4-2-es összeállításban fog szerepelni, azaz a kapus előtt négy védő, négy középpályás és két támadó fog csillogni a gálaesten.

Merthogy a körítés sem lesz akármilyen! A ceremóniát a rohamtempóban épülő, új Wembley Stadionban tartják, méghozzá a már ma London egyik jelképének számító óriási boltív árnyékában. A stadion ugyan még nem lesz kész, de a hozzá tartozó konferencia-központban már hetek óta zajlanak különféle rendezvények. A gálára 1500 vendéget várnak a sport, a zene és a film világából. A színpadon világhírű díjátadók és a világ legjobb együttesei váltják majd egymást, és mindezt számtalan tévétársaság fogja élőben közvetíteni. Az est során további három díjat fognak még kiosztani. Ezek közül a legjelentősebb a World Player of the Year, amelyet az a futballista vehet át, aki az álomcsapat tagjai közül a legtöbb voksot kapja. A FIFpro Legenda-díjat egy hajdani sztár veheti majd át, őt a FIFpro díjkiosztó testülete fogja kiválasztani. Az egyetlen, a szurkolók számára is nyilvános szavazás végeztével az év legjobb fiatal játékosának járó díj talál gazdára.

Theo van Seggelen, a FIFpro főtitkára lelkesen méltatta a kezdeményezést: „Nincs annál nagyobb elismerés a futball világában, mint amit maguk a játékosok nyújtanak át. Ha a világ minden tájáról egybegyűlt profi játkosok téged találnak a legjobbnak, nos, az egyedülálló megtiszteltetés. A profik tökéletesen tisztában vannak azzal, mit jelent a futballvilág csúcsára feljutni.” Örömteli érdekesség, hogy a listán szereplők közül a következő két hétben 12 szupersztárt (Iker Casillas, Roberto Fabián Ayala, Roberto Carlos, Rio Ferdinand, Gabriel Heinze, Cristiano Ronaldo, Paul Scholes, Zinedine Zidane, Hernán Crespo, Ronaldo, Wayne Rooney, Ruud van Nistelrooy) láthatunk Magyarországon a Real Madrid, a Manchester United és az argentin válogatott mezében.

A játékostársak által legjobbnak ítélt ötvenöt

Kapusok: Buffon (olasz), Casillas (spanyol), Cech (cseh), Dida (brazil), Kahn (német)

Védők: Alex (brazil), Ayala (argentin), Cafu (brazil), Campbell (angol), F. Cannavaro (olasz), Roberto Carlos (brazil), Ricardo Carvalho (portugál), A. Cole (angol), Ferdinand (angol), Heinze (argentin), Lúcio (brazil), Maldini (olasz), Nesta (olasz), Puyol (spanyol), Samuel (argentin), Stam (holland), Terry (angol), Thuram (francia), Zambrotta (olasz), Zanetti (argentin)

Középpályások: Ballack (német), Beckham (angol), J. Cole (angol), Deco (portugál), Figo (portugál), Gattuso (olasz), Gerrard (angol), Kaka (brazil), Lampard (angol), Makelele (Chelsea), Nedved (cseh), Pirlo (olasz), Robben (holland), Ronaldinho (brazil), Cristiano Ronaldo (portugál), Scholes (angol), Van Bommel (holland), Vieira (francia), Xavi (spanyol), Zidane (francia) Csatárok: Adriano (brazil), Crespo (argentin), Drogba (elefántcsontparti), Eto’o (kameruni), Henry (francia), Ibrahimovic (svéd), Ronaldo (brazil), Rooney (angol), Sevcsenko (ukrán), Van Nistelrooy (holland)

Védők: Alex (brazil), Ayala (argentin), Cafu (brazil), Campbell (angol), F. Cannavaro (olasz), Roberto Carlos (brazil), Ricardo Carvalho (portugál), A. Cole (angol), Ferdinand (angol), Heinze (argentin), Lúcio (brazil), Maldini (olasz), Nesta (olasz), Puyol (spanyol), Samuel (argentin), Stam (holland), Terry (angol), Thuram (francia), Zambrotta (olasz), Zanetti (argentin)

Középpályások: Ballack (német), Beckham (angol), J. Cole (angol), Deco (portugál), Figo (portugál), Gattuso (olasz), Gerrard (angol), Kaka (brazil), Lampard (angol), Makelele (Chelsea), Nedved (cseh), Pirlo (olasz), Robben (holland), Ronaldinho (brazil), Cristiano Ronaldo (portugál), Scholes (angol), Van Bommel (holland), Vieira (francia), Xavi (spanyol), Zidane (francia) Csatárok: Adriano (brazil), Crespo (argentin), Drogba (elefántcsontparti), Eto’o (kameruni), Henry (francia), Ibrahimovic (svéd), Ronaldo (brazil), Rooney (angol), Sevcsenko (ukrán), Van Nistelrooy (holland) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!