Hírek

2005.08.15. 00:00

Kevesebb szabadalom, több védtelen találmány

Az elmúlt években nemcsak több ideiglenes, hanem végleges oltalommal rendelkező szabadalom is megszűnt a fenntartási díjak befizetésének elmaradása miatt. Ennek és a kevesebb engedélyezésnek felróhatóan 2004 végére tízezer alá csökkent az érvényes szabadalmak száma. Az érvényes oltalmak száma 872-vel csökkent – derül ki a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSzH) 2004. évi jelentéséből.

Magda Eszter

Tavaly 2153-mal kevesebb bejelentés érkezett, mint az azt megelőző évben. Az elmúlt öt évben a hazai személyektől származó bejelentések száma viszonylag állandó, a külföldi bejelentéseké viszont csökkent. Ez az Európai Szabadalmi Egyezményhez (ESzE) való 2003-as csatlakozásunknak tudható be. A külföldi bejelentők ekkortól nem közvetlenül, hanem európai bejelentésükben hazánkat megjelölve igényelnek oltalmat Magyarország területére.

A nemzeti úton tett külföldi bejelentések 92 százaléka intézményi, míg a hazai bejelentések háromnegyede egyéni, ami a magánszemélyeknek adott díjkedvezménynek köszönhetően alakult így. A Szabadalmi Együttműködési Szerződés (PCT) lehetővé teszi, hogy ugyanarra a találmányra egyetlen nemzetközi bejelentés benyújtásával kérjenek oltalmat egyszerre több országban. A Magyarországon nemzeti szakaszba lépett PCT-bejelentések száma az ESzE-hez való csatlakozás hatására 2004-ben 53 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Az MSzH-n keresztül a magyarok által benyújtott nemzetközi bejelentések száma 124 volt. A magyar feltalálók még kevéssé veszik igénybe az európai szabadalmi rendszert, mindöszsze öt európai szabadalmi bejelentést nyújtottak be e módon.

Az engedélyezési eljárás 3990 ügyben fejeződött be, 17607-é még folyamatban van. A tavalyi volt az első olyan év, amikor a folyamatban lévő ügyek számának emelkedése megszakadt. A vizsgált és befejezett ügyek 25 százaléka kapott szabadalmat. A bejelentések több mint 40 százalékát a gyógyszeripar és a biotechnológia terén regisztrálták, a benyújtó vállalatok sorát, így a külföldi gyógyszergyártó cégek vezették. A bejelentések 70 százaléka öt szakterületre összpontosult: a gyógyszeripar és a biotechnológia mellett a gépelemek, műszerek, kémiai és fémtermékek.

A 2004 végén érvényes szabadalmak 83 százalékának jogosultja külföldi származású. Magyar kézben 1644 szabadalmi oltalom volt, ebből 40 százaléknak egyéni feltaláló a jogosultja.

A legtöbbet bejelentők

Bejelentő Bejelentések száma

AstraZeneca (svéd) 42

Merck Patent (német) 34

Sanofi-Synthelabo (francia) 34

Pfizer Products (amerikai) 31

Bristol-Myers Squibb (amerikai) 26

Wyeth (amerikai) 23

F. Hoffmann-La Roche (svájci) 22

BASF (német) 21

Forrás: MSZH

AstraZeneca (svéd) 42

Merck Patent (német) 34

Sanofi-Synthelabo (francia) 34

Pfizer Products (amerikai) 31

Bristol-Myers Squibb (amerikai) 26

Wyeth (amerikai) 23

F. Hoffmann-La Roche (svájci) 22

BASF (német) 21

Forrás: MSZH -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!