Hírek

2005.09.01. 00:00

Kétes értékű feketelista hozta hírbe az országot

Pontatlannak bizonyultak a Le Figaro cikkében szereplő információk, amelyek Magyarországon is nagy vihart kavartak, s számos szakértői megnyilvánulást is kiváltottak. A francia napilap híre szerint Belize, Togo, Laosz, Vanutau, Palau, Ghána társaságában szerepel Magyarország azon a feketelistán, melyet a Nemzetközi Repülésügyi Szervezet (ICAO) állított össze a légi közlekedés biztonságával kapcsolatban.

Juhász Ádám

A Le Figaro értesülései szerint az ICAO 30 országban – nem részletezett – biztonsági hiányosságokat tapasztalt. A montreali székhelyű hatóság szóvivőjét, Dennis Chagnont idézve Bajkó Erika, a Polgári Légiközlekedési Hatóság szóvivője tegnap azt közölte, hogy a Le Figaro listája nem fejezheti ki a ICAO hivatalos álláspontját: az ugyanis csupán a francia parlamenti szakbizottság és repülési hatóság összeállítása. Az ICAO a nemzetközi légi közlekedést szabályozó Chicagói Egyezmény aláíróit tömöríti.

A szervezet jelöli ki a biztonságos üzemelés szabályait. Később ezt minden tagországnak át kell ültetni a nemzeti szabályozásba. A Nemzetközi Repülésügyi Szervezet továbbá időről időre ellenőrzi az előírt követelmények betartását. Magyarország az 1940-es évek végén vált az ICAO tagjává, miután aláírta a Chicagói Egyezményt. A szervezet által kiadott kötetek, kézikönyvek taglalják, hogy milyen szabályozások vonatkoznak a légi közlekedés biztonságára. Ezek magyar fordítását információink szerint hazánkban nem hozták nyilvánosságra. Bajkó Erika, a PLH szóvivője azt is elmondta, hogy az ICAO 2001-ben és 2003-ban is ellenőrzött Magyarországon. Akkor a szervezet az észrevételekre tett intézkedések kétharmadát teljes mértékben elfogadta.

Ezek egyike sem volt olyan fajsúlyú, ami indokolná Magyarország feketelistára kerülését – tette hozzá Bajkó. Továbbá elmondta, hogy a magyar hatóság vizsgálja, milyen jogi formában reagálhatna az erről szóló, most már a Nemzetközi Repülésügyi Szervezet szóvivője által közvetlenül is megcáfolt cikkre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!