Hírek

2005.08.31. 12:56

Katrina több mint száz halálos áldozatot szedett

Gyulay Z.

New Orleansban az elöntött utcákon holttesteket sodort a hömpölygő ár – közölte Ray Nagin polgármester. A városban egész negyedek kerültek víz alá. Emberek százai vártak az elöntött épületek tetején a mentőeegységekre, amelyek a sötétség beállta után kettőzött erővel voltak bevetésen. A híres történelmi Francia Negyed helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

„A vihar úgy csapott le, mint egy tonna építkezési tégla” – jellemezte az állapotokat Haley Barbour, Mississippi kormányzója, aki a partvidéken „katasztrofális károkra” számít. Mississippi és Louisiana államban éjszakára kijárási tilalmat rendeltek el, mert fosztogatásokról érkeztek jelentések. A hatóságok a vihar elől szükségszállásokra menekülő lakók százezreit arra hívta fel, hogy egyelőre ne térjenek vissza otthonaikba.

Alabamában a tomboló viharban egy, a kikötőben felújítási munkálatokra bevontatott olajfúró platform összetört, elsodródott, majd egy hídban fennakadt. A Mexikói-öbölben lévő olajkitermelő létesítmények ugyancsak súlyos károkat szenvedtek, és az olaj ára elérte a hordonkénti hetven dolláros rekordot, mielőtt ismét visszaesett volna 67,20 dollárra. Gazdasági elemzők azonban attól tartanak, hogy a későbbiekben az ár akár száz dollárra is felszökhet. A szakértők adatai szerint a Katrina hurrikán az amerikai biztosítási ágazatban történetének legnagyobb kárait okozhatja. Becslések szerint a kár összege akár a huszonötmilliárd dollárt (mintegy ötezermilliárd forintot) is elérheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!