Hírek

2005.08.30. 00:00

Hatpontos kapitányi terv

A következő bő egy hétben eldőlhet, marad-e esélye a magyar válogatottnak kijutni a világbajnokságra. Szombaton Málta, négy nappal később Svédország lesz az ellenfél Budapesten.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="137"] A magyar válogatott tavaly 2-0-ra győzött Máltán, Gera Zoltán és Huszti Szabolcs nagy csatákat vívott Cohennel
[/caption]Lothar Matthäus 23 főre szűkítette keretét, a játékosok tegnaptól együtt készülnek a soron következő két világbajnoki selejtezőre. A keret kialakításánál gond volt, hogy Stark Péter és Szabics Imre sérült. Újonc a társaságban a debreceni Máté Péter, aki valószínűleg a hét második felében csatlakozik az U21-es válogatotthoz, csak akkor marad a „nagyoknál”, ha valaki esetleg kidől a sorból. A keretben Máté mellett Buzsáky Ákos nem öltötte még magára a címeres trikót. Gyepes Gábor és Hajnal Tamás sérülés miatt nem kapott lehetőséget klubjában az elmúlt hetekben, mégis tagjai a szűkített keretnek, mert Hajnal a tartalékban három meccset is játszott zsinórban, míg Gyepes klubjával ma bajnoki mérkőzésen lép pályára.

A szövetségi kapitány azért tartja fontosnak, hogy 23 fő alkossa a keretet, mert más felfogásban kell játszani Málta, mint Svédország ellen. – Ha Málta ellen nem nyerünk, a svédek elleni mérkőzésnek már nincs jelentősége – állítja Lothar Matthäus. – A továbbjutást jelentő helyezésekért csak akkor maradhatunk versenyben, ha Máltát és Svédországot egyaránt legyőzzük. A hat pont azt jelentené, hogy nyitva az út a világbajnokság felé. Azt tapasztaltam, hogy a magyarok az erős csapatok elleni meccseken jobban koncentrálnak, fegyelmezettebbek, mint amikor a kicsik ellen lépnek pályára. Nem szabad, hogy Málta ellen ez a mentalitás érvényesüljön. A kinti meccset mi nyertük meg, de ez nem jelenti azt, hogy a Szusza Ferenc Stadionban lezserkedve is megszerezzük a három pontot. Fontos körülmény, hogy ezt a két mérkőzést hazai környezetben vívjuk meg, mi vagyunk az esélyesebbek, a lehetőséget pedig ki kell használnunk.

Lothar Matthäustól tegnapi tájékoztatóján megkérdezték, miért nem tagja a szűkített keretnek a győri Vincze Ottó. A kapitány szerint a játékos visszaesett régi hibájába: nincs olyan erőben, hogy a Győrnek segítsen, akkor pedig miként lenne várható kimagasló teljesítmény tőle a válogatottban. Gera Zoltán, a válogatott csapatkapitánya kifejezetten örül annak, hogy Újpesten találkoznak Máltával. A Megyeri úton eddig mindig sikeres volt a magyar csapat – mondta.

Két esti randevú

A Málta elleni összecsapás a Szusza Ferenc Stadionban szeptember 3-án, szombaton 20 óra 45 perckor kezdődik. A találkozó játékvezetője az ukrán Vitali Godulian. Svédországgal szeptember 7-én, szerdán találkozik a magyar válogatott. Ennek a mérkőzésnek a Puskás Ferenc Stadion ad otthont, a kezdés szintén 20 óra 45 perc lesz. A magyar–svéd meccset az angol Graham Poll vezeti.

Jubileum előtt a csapat

A magyar válogatott eddig 799 hivatalos nemzetek közötti mérkőzést vívott, a Málta elleni meccs tehát a 800. lesz a sorban. Az eddigi 799 mérkőzésből 385 végződött magyar győzelemmel, 176 a döntetlenek száma, és 238 vereség szerepel a statisztikában. Málta ellen eddig 7 meccset vívtunk, egyszer sem veszítettünk, az 5 győzelem mellett 2 alkalommal játszottunk döntetlenre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!