Hírek

2005.08.23. 00:00

Gyenge főidény után itt a jó nyárvége?

Akinek a nyaralás nem (csak) a napozást és a strandolást jelenti, hanem a túrázást, a gyógyfürdőzést is, annak az igazi idény most következik, az utószezonban. Drágaság és zsúfoltság nélkül.

Kaszás Erzsébet

Mindegyik szezonnak vannak előnyei és hátrányai. Az elő- és utószezonban nyugodtabb a strandolás, kellemes az időjárás, nincs kánikula, olcsóbbak az árak, nincs zsúfoltság. Viszont kevesebb szórakozóhely van nyitva, és korlátozottak a sportolási vagy a szervezett fakultatív kirándulásokra vonatkozó lehetőségek. Egy felmérés szerint az idén a megszokottnál kisebb az utószezon szerepe: a külföldi utazások 10 százalékát tervezték a nyaralók szeptemberre. Igaz, ezt valószínűleg módosította a július–augusztusi meglehetősen hűvös időjárás. Ami miatt azok, akik nem kötötték le útjaikat előre, és persze a szabadságukkal is rugalmasan rendelkeznek, kissé hátrébb tolták a pihenést. Igazán jól azonban azok járnak, akik csak most, az utolsó pillanatban döntenek az utószezoni nyaralásról, hiszen számos akciós lehetőség közül válogathatnak mind belföldön, mind külföldön. Ha az utazási irodát kikapcsolva, közvetlenül a szállodánál foglalunk szobát, akkor az elő- és utószezoni árak között mintegy 15–20 százalékos a különbség. Viszont ami az utazási irodáknak nem jó hír, a pihenni vágyóknak azonban igen, hogy velük szerződve augusztus 26-ától (másutt szeptember 12-étől, 16-ától) egészen október közepéig bezárólag akár fele- vagy negyedannyiért mehetünk nyaralni – na jó, őszölni –, mint a főigényben. Az üdülési utószezon költségei 2003-ban kezdtek el csökkeni, és ez a tendencia tart. Az árengedmény mértéke persze rendkívül változó, az ugyanis már csak elvben igaz, hogy az utazási irodák jellemzően az ügyfelek által visszamondott helyeket értékesítik olcsóbb áron, az utolsó pillanatban. Ilyen is van persze, de a kedvezményes utaknak csak a kisebb részénél adódik az árengedmény abból, hogy az eredeti ügyfél lemondáskor nem a befizetett összeg egészét kapja vissza. A nagyobb részénél az utazási iroda rosszul mérte fel az igényeket, és több helyet foglalt, mint amennyire van kereslet. Majd, hogy csökkentse a veszteségét, ezeket meghirdeti last minute-ként – ami tehát már csak a nevében az! –, mégpedig beszerzési áron vagy esetleg az alatt.

Az elmúlt években az utazási irodák váratlan csődjei miatt aki biztonságosan szeretne nyaralni, jó, ha alaposan leinformálja a kiválasztott utazási irodát. Ez még így, a nyaralási szezon végén is fontos, különösen, ha valaki kifejezetten az akciós ajánlatok között válogat. Ezek hátterében akár közelgő válság is állhat. Vagyis kérdezzünk rá, hogy az irodának a kiválasztott útra van-e biztosítása, hogy szerepel-e a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában, ami hozzáférhető a hivatal honlapján. Visszatérve az utószezoni kínálathoz: jelenleg egy-egy nagyobb  irodánál mintegy kétezer, a kisebbeknél több száz ajánlat közül válogathatunk, elsősorban szeptemberi indulással. A már idézett felmérés szerint főidőben a csak belföldön utazók átlagosan 68 100 forintot, a csak külföldön utazók átlagosan 215 100 forintot, a bel- és külföldön is nyaralók 295 700 forintot kívántak költeni utazásaikra. Egy utazás ára 91 500 forint körül alakul, az egy főre eső költés 39 600 forintot tesz ki, ami egy napra vetítve 5000 forintot jelent. Az utószezonban már a fele is elég lehet!

az utószezonban. Drágaság és zsúfoltság nélkül. Kaszás Erzsébet -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!