Hírek

2005.08.23. 00:00

Gázában befejeződött a zsidó telepek kiürítése

BAMA

Több száz izraeli katona és rendőr vonult be hétfő reggel Necarimba, hogy megkezdjék az utolsó telep kiürítését a 21 gázai kolónia közül. A biztonsági erők összehangoltan vettek részt a zsidó telepesek kiköltöztetésében, s délutánra a művelet gyakorlatilag befejeződött.
A Necarimban lévő 120 család nem tanúsított ellenállást, a szélsőséges fiatalokat pedig sikerült már semlegesíteni. A családok a kiköltöztetés után közös imán vettek részt a telep zsinagógájában, majd 30 autóbusszal a jeruzsálemi Siratófalhoz utaztak; végül elfoglalták ideiglenes otthonukat a ciszjordániai Ariel településen.
A kiürítések újabb lépése ma kezdődik el, és négy ciszjordániai zsidó telep felszámolása van napirenden. A legtöbb megfigyelő azonban úgy véli: a békefolyamat folytatása a továbbiakban nehezebb lesz, mint néhány ezer zsidó család kitelepítése a megszállt területekről. Rendezetlen és ismeretlen még annak a sok száz izraeli telepnek a sorsa, amely Ciszjordániában létesült az 1967. évi háború után.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!