Hírek

2005.08.13. 00:00

Fura ízű cumit árultak egy kínai piacon

mérgezőanyag Olvasónk kisfiának vett cumit egy kínai piacon. A gyerek folyton kiköpte. Kíváncsiságból maga is megnyalta: a cuminak lemoshatatlanul erős ecetíze volt.

BAMA

Olvasónk a vásárlást követő harmadik napon jött rá, hogy rossz ízű cumit vásárolt. Viszszavitte a boltba, ahol azt kérésére az eladó kicserélte. Otthon kiderült, a másik típus is lemoshatatlanul ecetízű. Ezt is visszavitte, és visszakérte a pénzét. Kérdés, ellenőrzi-e valaki hazánkban a cumikat?
– A forgalomban lévő cumik minőségét legutóbb tavaly novemberben ellenőrizte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) – tudtuk meg a hivatal sajtóosztályán. Hozzátették, a kutakodás során nyolc, biztonsági szempontból gyanúsnak vélt cumis üvegből vettek mintát.
Öt cumi laboratóriumi vizsgálati eredményei azt mutatták, hogy e termékek mindegyike PVC-ből készült. Ezek anyaga mintegy felében tartalmazott veszélyes, úgynevezett ftálsav-észter lágyítót. A hivatalnál elmondták, vélhetően olvasónk is ilyen cumit vásárolhatott, és ezt az anyagot érezhette ecetízűnek.
Megtudtuk, három etető flakon kínai eredetűnek bizonyult, míg kettőn nem volt feltüntetve a származási hely.
A gyerekek számára készült termékek veszélyességi kockázatát az FVF súlyosnak minősítette, és azok forgalmazását azonnal betiltotta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!