Hírek

2005.08.15. 00:00

Főleg Bárányos hibázott

Két klub, a Vasas és a ZTE is sajátjának vallja a válogatott Bárányos Zsoltot. Harmadikként színre lépett az Újpest is. A lila-fehérek megóvták a Vasas elleni mérkőzésüket a játékos szereplése miatt.

Lázár Lajos

[caption id="" align="alignleft" width="186"] Bárányos Zsolt tavasszal, a Sopron színeiben az NB I egyik legjobb játékosa volt. Most azonban bajba került.
[/caption]Bárányos Zsoltnak nyáron lejárt Sopronban a szerződése. Külföldön próbálkozott – sikertelenül. Hazatérve aláírta a ZTE-hez az átigazoló lapot. Később meggondolta magát, és a Vasast választotta. A fővárosi klub az utolsó pillanatban benyújtott átigazoláshoz csatolta a játékossal kötött szerződést, és megkérte a ligától a játékengedélyt. A liga a beadott papírokon mindent rendben talált, és kiadta az engedélyt. Bárányos a második fordulóban a Vasas színeiben pályára lépett az Újpest ellen.

A Zalaegerszeg csapatának vezetői meglepődve értesültek a történtekről, mondván, ők is benyújtották a Bárányos által aláírt átigazoló lapot.A középpályás azt mondta, ő szóban visszavonta az ZTE-nek adott aláírását, azt semmisnek tekinti. Nem valószínű, hogy egy szóbeli visszavonást hivatalosnak lehet tekinteni, az viszont tény, a szabályok szerint, ha egy játékos két helyre írja alá az átigazolási kérelmet, az automatikusan hat hónapra kizárja magát az átigazolásból. Ha tehát Bárányos mindkét helyre aláírt, nem kaphatott volna játékengedélyt.

Az Újpest óvását várhatóan elutasítja majd a fegyelmi bizottság. A Vasas jóhiszeműen járt el, hiszen rendelkezett egy szabályos átigazolással, ehhez csatolta a szabályos szerződést, és megkapta a játékengedélyt a ligától. Az elképzelhető, hogy a játékos megtévesztette új klubját, és nem mondta el a valóságot. A Vasast ebben az esetben sem terheli felelősség, hiszen a szövetség átigazolta a labdarúgót, és szerepeltetésére a liga is áldását adta. Ezek után csak a liga és a területi szövetség okolható a téves átigazolásért, ha okolható. Az esetleges tévedés kiderülése nem sújthatja a Vasast. A liga vagy a szövetség hibája nem óvási ok, az olyan, mint a játékvezetői tévedés. Az viszont várható, ha kiderül, ki a hibás, akkor a szövetség vagy a liga korrigálja a tévedést, de nem visszamenőleg. Például úgy, hogy visszavonja Bárányos játékengedélyét, és hat hónapra kizárja az átigazolásból. Azon mérkőzés eredményén, amelyen pályára lépett, ez már nem változtat. A héten első fokon választ kaphatunk a Bárányos-ügyre. Elképzelhető, hogy az a fél, amely számára kedvezőtlen döntés születik, fellebbez. A jól értesültek szerint nem várható, hogy erre sor kerül. A további bonyodalmak elkerülése végett a liga majd arra kérheti a Zalaegerszeg csapatát, hogy tekintse meg nem történtnek Bárányos aláírását. Teszi ezt azért, mert a ZTE a klublicenc elbírálásának határidejére még nem felelt meg minden elvárásnak. A liga szemet hunyt, és adott néhány nap haladékot a pótlásra. Most elérkezett az ideje annak, hogy ezért cserébe kérjen valamit. Nevezetesen azt, hogy a ZTE számára ne legyen Bárányos-ügy. Nem véletlen, hogy a Zalaegerszeg nem óvott, csak véleményért fordult a ligához. Ha ez így lesz, akkor „tiszta” a liga és a területi szövetség is. Az Újpest óvása egyébként is felesleges, mert nem az ellenfél a vétkes Bárányos szerepeltetésében. Nem kell megváltoztatni a pályán elért eredményt, nem jár az Újpestnek a három pont, marad a 2-2.

A szabályos átigazolás

Az átigazolásnál a területileg illetékes szövetséghez kell benyújtani a kérelmet. Ez a ZTE esetében a Zala megyei szövetség, míg a Vasasnál a BLSZ. Ha a számítógépes nyilvántartásban nincs kizáró ok, akkor megtörténhet az átigazolás. Hivatásos játékosnál ehhez kell csatolni a szerződést, és ha ez is rendben van, akkor kiadhatja az MLL a játékengedélyt. Maga a szabályos átigazolás még nem jelenti azt, hogy pályára léphet új klubjában a labdarúgó, ehhez szükséges a liga játékengedélye is. Feltételezzük, hogy mindkét csapat elindította Bárányos átigazolását. Ebben az esetben a területileg illetékes szövetségeknek a számítógépes nyilvántartásban ellenőrizniük kell, hogy van-e kizáró ok. Elképzelhető, hogy valahol valakinek elkerülte a figyelmét a játékos két helyre történt aláírása. Az sem kizárt, hogy valahol késve került nyilvántartásba az átigazolás. Bárhogy történt: Bárányos Zsolt két helyre írt alá, és ennek következményét neki kell viselnie.

Hivatásos játékosnál ehhez kell csatolni a szerződést, és ha ez is rendben van, akkor kiadhatja az MLL a játékengedélyt. Maga a szabályos átigazolás még nem jelenti azt, hogy pályára léphet új klubjában

a labdarúgó, ehhez szükséges a liga játékengedélye is.

Feltételezzük, hogy mindkét csapat elindította Bárányos átigazolását. Ebben az esetben a területileg illetékes szövetségeknek a számítógépes nyilvántartásban ellenőrizniük kell, hogy van-e kizáró ok. Elképzelhető, hogy valahol valakinek elkerülte a figyelmét a játékos két helyre történt aláírása.

Az sem kizárt, hogy valahol késve került nyilvántartásba az átigazolás. Bárhogy történt: Bárányos Zsolt két helyre írt alá, és ennek következményét neki kell viselnie. Bárányos Zsolt tavasszal, a Sopron színeiben az NB I egyik legjobb játékosa volt. Most azonban bajba került. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!