Hírek

2005.08.17. 00:00

Fogolytársai ölhették meg az elítéltet

N. E. D.


– A rendőrség egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet sándorházai egységében történt emberölés ügyében – mondta lapunknak R. Szabó Ágnes. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője azonban továbbra sem kívánt részleteket elárulni a történtekről. Mint arról korábban már lapunk is beszámolt: a 39 éves elítéltet szombaton reggel találták holtan zárkájában.
Más forrásokból úgy értesültünk, hogy az áldozat két éve töltötte szabadságvesztését csalás miatt. Hat évre ítélték, ám a döntés még nem vált jogerőssé. A férfi egy közösségi zárkába került, és az őrök találták meg a holttestét. Ez arra utal, hogy a gyilkos a fogolytársak között keresendő. A bajtársak azonban kitartanak egymás mellett, így nem lehet tudni, hogy melyikük az elkövető. Bár pontosan nem tisztázott, hogy mi okozta a rab halálát, de olyan nyomokra bukkantak a hatóságok, amelyekből feltételezhető, hogy megfojtották.
A Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézetben csak néhány fegyházbüntetését töltő fogvatartott van. Számuk elenyésző, és ők egyébként is szigorúan el vannak különítve az enyhébb fokozatban levőktől, a börtön-, illetve fogházbüntetésre ítéltektől. Az áldozat az utóbbiak közé tartozott. Ez azt jelenti, hogy bárki is a tettes, nem kapott jelentős szabadságvesztést, ám a gyilkosság miatt akár a rácsok mögött töltheti élete további részét.
A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja, hogyan is történhetett a Magyarországon eddig még példa nélküli eset. Kérdéses, hogy a rabtársak közül ki tehető felelőssé a történtekért. Van olyan közülük, aki például  azt állítja, hogy csak átaludta az egészet.   

Szigorúbb büntetés

A jogszabályok szerint az, aki megszegi a büntetés-végrehajtási intézet szabályait, illetve bűncselekményt követ el, a kiszabott büntetéséhez képest súlyosabb fogva tartási körülmények közé kerülhet.

Ez a mostani esetben azt jelenti, hogy a tettes várhatóan fegyházba kerül.

Ez a mostani esetben azt jelenti, hogy a tettes várhatóan fegyházba kerül. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!