Hírek

2005.08.26. 06:13

Fertőzött vértől betegedhetett meg egy idős nő

A súlyos májkárosodást okozó hepatitis C vírussal fertőződött meg a közelmúltban egy idős aszszony Somogy megyében. A nőnél – állítása szerint – a tünetek egy kórházi kezelést követően jelentkeztek. Egy baleset után ugyanis véregységeket és plazmát kapott a beteg. Hat héttel később háziorvosi javaslatra ellenőrzésként vért vettek a gyengélkedő betegtől, a mintából pedig augusztus 19-én egyértelműen kimutatták a hepatitis C vírust.

Sz. Sz.

B. Ferencné meg van győződve arról, hogy a kórházi kezelésen fertőződhetett meg a gyógyíthatatlan betegséggel. Korábban soha nem kapott vért, az egészségügyben dolgozott, ahol folyamatos orvosi vizsgálaton esett át, s kizárja, hogy közvetlen családtagjától kaphatta el a betegséget.

B. Ferencné kártérítési pert indít a kórház ellen. Ügyvédje, Radovics Csilla lapunknak elmondta: a napokban juttatja el a keresetlevelet a bíróságra. Az ügyvédnő az úgynevezett kismamakeresetek alapján vált országosan ismert jogásszá. Radovics kifejtette: a megbetegedési eset után célszerű ellenőrizni az osztályon dolgozó orvosokat és ápolókat is, hiszen nemcsak vérkészítményektől lehet elkapni a betegséget. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: nem biztos, hogy a kórház hibázott, elképzelhető, hogy az odaszállított vérkészítmény játszott közre a megbetegedésben. "Különösen aggályos lehet, ha a beadott vérplazma volt fertőzött, ugyanis abból mások is kaphattak” – tette hozzá Radovics Csilla.

Lapunk megkereste az érintett kórházat. Az egészségyügyi intézmény szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Hozzátette: egyelőre semmilyen megkeresést nem kaptak a betegtől, így érdemi információkkal sem rendelkezik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!