Hírek

2005.08.17. 00:00

Erőszakot kellett alkalmazni

Szélsőséges telepesek és az iz-raeli biztonsági erők csaptak össze kedden a Gázai övezetben lévő legnagyobb zsidótelepen.

Gyulay Z.

Ökölharc tört ki, amikor százötven fiatalkorú egymásba karolva igyekezett lezárni az utat Neve Dekalim főutcáján a költözködők kocsijai elől. Az izraeli rendőrség erőszakkal törte át a bejáratot. Buldózerek vágtak utat Neve Dekalimba azok számára, akik önként kívántak elköltözni. Számukra százhúsz teherautót állítottak ki. A nap folyamán több mint ötszáz tiltakozót letartóztattak. Rövid időre őrizetbe vették a telepesek három ismert vezetőjét, Pinhas Wallersteint, Szeev Heverrt és Cviki Bar-Hait. Az öszszecsapások során egy izraeli tiszt megsebesült.

A Gázai övezetben található huszonegy telep közül kedd délre hármat gyakorlatilag teljesen, hármat pedig csaknem teljesen kiürítettek. További három ugyancsak készen áll a kiköltözésre, hat azonban ellenállásra készül. Szerda éjféltől az izraeli hatóságok erőszakot alkalmaznak azokkal szemben, akik nem hajlandók önként elhagyni eddigi lakóhelyüket. A kiürített zsidótelepek a Gázai övezetben még egy teljes hónapon át zárva lesznek a palesztinok előtt. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter a döntést biztonsági okokkal indokolta. Az izraeli legfelsőbb bíróság átmenetileg megtiltotta a Gázai övezetben huszonhat zsinagóga tervezett lebontását. A telepesek eredetileg a kiköltözés leállítását kérték a bíróságtól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!