Hírek

2005.08.02. 00:00

eMagyar pont Erdélyben is

Kovács Kálmán magyar és Nagy Zsolt román informatikai miniszter jelenlétében ma adják át az első erdélyi eMagyar pontot a Bihar megyei Éradonyban. „Az éradonyi létesítmény a Bihar Háló része, amely összesen 27 települést kapcsol rá a megyében a világhálóra” – mondta lapunknak Nagy Zsolt.

Lukács János, Kolozsvár

A miniszter, aki egyben az RMDSZ ügyvezető alelnöke is, kifejezte reményét, hogy a lehetőséget kihasználva a vidéki települések lakói is élvezni fogják az internet nyújtotta lehetőségeket. Idén összesen 89 eMagyar pont nyílik Erdélyben a magyar Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával. A kezdeményezők azt is fontosnak tartják, hogy az eMagyar pontokat szakemberek vezessék. „Minden településen, ahol ilyen pont létesül, lesz egy helyi programfelelős is, aki nemzetközi számítógép-kezelői jogosítvány (ECDL) megszerzéséhez szükséges képzésben részesül” – hangsúlyozta a miniszter. Tavaly 95 iskolát, illetve civil szervezetet láttak el számítógéppel és internet-hozzáféréssel az IHM és az RMDSZ közös programjának keretében, idén pedig a Hargita Hálót is továbbfejlesztik.

Az IHM 2004-ben hirdette meg Szülőföldön az információs társadalomba címet viselő programját. A program fő eleme a hazai eMagyarország pontok mintájára kialakított úgynevezett eMagyar pontok létesítése határon túli magyarlakta településeken. Céljuk, hogy a lakosság a közösségi internet-hozzáférési helyeken ingyen vagy kedvezményes áron használhassa az internetet. A program összköltségvetése eléri a 228 millió forintot, ebből összesen 180 eMagyar pont nyitja meg kapuit a határon túli magyarok lakta településeken. Legutóbb Ukrajnában nyílt meg ilyen létesítmény, korábban pedig Burgenlandban, a Vajdaságban és Horvátországban is hoztak létre eMagyar pontokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!