Hírek

2005.08.02. 00:00

Elvileg van alkalmazási tilalom

Adatbázis hiánya miatt Magyarországon követhetetlen a csődbűntett miatt 3 évre a vállalatvezetéstől eltiltott vezetők életútja. Így könnyedén vezető tisztségbe kerülhet olyan menedzser is, aki korábban milliárdos veszteséget okozott.

Juhász Ádám

Nehéz helyzetben lesznek a német vállalatvezetők, ha az ottani kormány hallgat legfőbb gazdasági jogászára. Theodor Baum foglalkoztatási tilalommal büntetné a kirívó gazdasági bűncselekményt elkövető cégvezetőket. Az ötlet előzménye néhány  korrupciós ügy a Commerzbanknál, Volkswagennél vagy a BMW-nél. Az ötletgazda szerint – aki a német vállalatvezetésre felügyelő kormánybizottság vezetője is – a megvesztegethetőség és a hűtlen kezelés gyakori a német cégek körében. Ezért felszólította a vállalatokat, állítsanak össze belső magatartásszabályokat, és előzzék meg a visszaéléseket. Korábban Amerikában az Enron energetikai és a WorldCom távközlési cég több tízmilliárd dollár értékű bukása után fogalmazódott meg a menedzserek foglalkoztatási tilalmának igénye.

A magyar munkajogba nem illeszthető be foglalkoztatástól való eltiltás, ez nem róható ki mellékbüntetésként – mondta Kolláth György alkotmányjogász. Más a helyzet akkor, ha a bíróság a gazdasági társaságokról szóló törvény alapján ítélkezik. Ha egy vállalatvezető csődbe visz egy céget, 3 évig nem vezethet Magyarországon vállalatot. Kolláth szerint ez a jogszabály csak elméletben műkődik, mert szinte nincs is ilyen bírósági ítélet. Szőgyényi József ügyvéd ezzel szemben számos ilyen ítéletről hallott, de szerinte a sajtót ilyenkor csak a főbüntetés érdekli, a 3 éves eltiltás mellékbüntetése már nem.

A csődbűntett miatt bukott magyar vállalatvezetőkről nincs nyilvántartása az Igazságügyi Minisztériumnak. A tárca általunk megkérdezett szakértői nem is hallottak ehhez hasonló adatbázisról. Emiatt nem elképzelhetetlen az, hogy egy korábban elítélt vállalatvezető újra egy cég élére kerüljön. Fodor Miklós, a Fodor Human Resources Kft. vezetője elmondta, fejvadász cége a nyilvántartás hiánya miatt nem tudja ellenőrizni a korábban csődbűntett miatt eltiltott vállalatvezetőket. A fejvadász cégek csak az erkölcsi bizonyítványt követelhetik meg a jelentkezőktől, a többi már azon múlik, milyen őszinte az illető, vagy ha nem az, akkor észrevesszük-e a hazugságokat – mondta Fodor. Bárándy György ügyvéd viszont elmondta, az erkölcsi bizonyítványban nem olvasható a mellékbüntetésként kiszabott 3 éves eltiltás,így kezelhetetlenné válik a vezetők előéletének nyomon követése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!