Hírek

2005.08.23. 00:00

Elkényelmesítette a lábujjakat a kőkorszaki cipődivat

Az ember már a kőkorszakban is cipőt húzott, ha fázott a lába. Legalábbis erre utalnak túlságosan elkényelmesedett kislábujjaik.

Simon Krisztián

[caption id="" align="alignleft" width="185"] Az még mindig kérdéses, miféle anyagú, formájú cipőt hordott az ősember
[/caption]Európa egyes részein az emberek már harmincezer évvel ezelőtt is hordtak cipőt, állítja a Washington Egyetem antropológusa, Erik Trinkaus. A tudós az ősemberek lábszárát és lábfejét vizsgálva észrevette, hogy úgy 26 ezer évvel ezelőtt a kislábujj csontjainak erőssége alábbhagyott, míg a többi csonté egyáltalán nem változott. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy a cipők viseléséből kifolyólag a lábujjak kevésbé lettek igénybe véve. Ebből a korból származó cipőket azonban még soha senki nem talált, így a tudomány csupán csak kőkorszaki őseink testi elváltozásaira hagyatkozhat. Trinkaus összehasonlította a középső és a késői kőkorszakból származó emberi lábak maradványait. Ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy már a középső kőkorszak folyamán csökkent a lábujjcsontok ereje. A lábszárcsontok vizsgálatakor viszont arra az eredményre jutott, hogy a csontok nem együttesen vesztettek erejükből, hiszen a kislábujj kivételével minden szövet mérete és ereje azonos maradt. Így az egyetlen következtetés, amit levonhatott, az volt, hogy az emberek már akkoriban is cipővel védték alsó végtagjaikat. Mivel a lábfejet védte a cipő, a kislábujjak nem lettek annyira igénybe véve, mint korábban, amikor még mezítláb jártak. Ezek a csontok ezért gyengék.

Hogy az ősemberek milyen gyakorisággal és milyen cipőket hordtak, az továbbra is kérdéses marad, mint ahogy az is, hogy azok milyen mechanikus védelmet adtak viselőjüknek. Trinkaus úgy véli, hogy a középső kőkorszakban a cipőket leginkább a hideg időjárás viszontagságit elkerülendő vették elő, hogy így védjék lábukat a fagytól. Mivel akkoriban még elég erősek voltak a kislábujjak, úgy gondolja, vagy szabálytalan időközönként hordták cipőiket, vagy csak nagyon vékony talppal látták el őket. A késői kőkorszakból származó leletek viszont arra engednek következtetni, hogy az abban az időben élő emberek már többé-kevésbé vastag talpú cipőket hordtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!