Hírek

2005.09.01. 00:00

Egyre formásabbak a német nők

Gyulay Z.

Az derült ki, hogy a német hölgyek egyre magasabbak és formásabbak. Több mint két évtizede, 1983-ban az átlagos mellbőség még 94,7 centiméter volt, napjainkban már 99,7! A derékbőség 78,6-ról 83,7-re, a csípőbőség 98,8-ról 104,1 centire nőtt. Egy háromdimenziós szkenner segítségével ötezer és tízezer közötti nők adatait állapították meg. „A nők alig huszonegy százaléka illik bele a jelenlegi méretezésű ruhákba – mondja Martin Rupp (36), a Hohenstein Intézet munkatársa. – Az emberek magassága megnyúlt, és ezzel a testük kerülete is változott.” Az intézet éppen ezért a férfiak számára is új mérettáblák elkészítését tűzte ki célul.

Mindenekelőtt azonban Németország hölgyei örülhetnek. A ruházati ipar ugyanis gyorsan reagált az új nőiességre. „Máris megváltoztattuk ruháink szabásmintáit” – jelentette ki az egyik nagy konfekcióüzem vezetője. Eddig 34/36-os, 38/40-es, 42/44-es jelzéseket alkalmaztak, mostantól a pizsamák, a sportnadrágok és a trikók 36/38-as, 40/42-es, 44/46-os méretezésűek. „A cuccok máris jobban simulnak a legtöbb nőre” – hangsúlyozta a szakember.

Az egyik nagy német áruházlánc ugyancsak új méretezést készített. Technikusok, tervezők és kereskedők egy éven át dolgoztak a táblázaton. „Megkérdeztük a vásárlóinkat is – mondja a cég szóvivője, Knut Brüggemann (37). – Javaslataik alapján most egyazon méretszámon belül különböző formákat tudunk ajánlani.” Ennek megfelelően minden méretben van sovány, normál és kényelmes kivitelezésű darab.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!