Hírek

2005.08.11. 06:10

Doppingbotrány tört ki a férfiteniszben

A hatszoros ATP-tornagyőztes argentin Guillermo Canast (27) doppingvétség miatt két évre eltiltotta a profi férfi teniszezők világszervezete.

Árvay Sándor

A sportágban elvétve már korábban is voltak doppingügyek, s büntetések is, ám ehhez hasonló szigorral még sohasem ítélkezett a testület. A francia nyílt bajnokságon 2002-ben és az idén is legjobb negyeddöntőbe jutott, tavasszal már a világranglista 8. helyén is jegyzett dél-amerikai játékos leghamarabb 2007. július 11-én léphet pályára. Most még azonban sürgősen rendeznie kell számláját is, ugyanis az ATP 276 ezer dollár (55 millió forint) nyeremény visszafizetésére is kötelezte, mellékbüntetésként pedig, hogy a vagyonelkobzás teljes legyen, egyesben 525, párosban pedig 95 világranglista pontjától is megfosztotta.

Canas a negyedik argentin sztárteniszező, akit tiltott szerek használatán értek. Korábban szteroidvétségért Juan Ignacio Chela kapott kilenc hónapos eltiltást (a visszatérés során Magyarországon is láthattuk, hiszen 2001-ben ő nyerte a budaörsi Challenger viadalt). A Roland Garros tavalyi finalistáját, Guillermo Coriát 2002-ben hét hónapra vonták ki a forgalomból (Nandrolon), míg a francia nyílt bajnokság idei döntőse, Mariano Puerta 2003-ban bukott le (Glenbuterol), s bűnhődött kilenc hónapig. Az elmúlt években azonban valamennyien megúszták csupán néhány hónapig tartó pihenővel.

Úgy tűnik, doppingügyben a teniszsport vezetői is bekeményítenek. Néhány napja például a Római-parti WTA-viadalon jelent meg az ellenőrző kommandó, melynek tagjai három napon át vizsgálódtak. A mérkőzések végén azonnal felügyelet alá helyezték a megvizsgálandó teniszezőt, s addig nem tágítottak mellőle, míg vizeletmintát nem produkált. A fiolákat azután a bécsi laboratóriumba küldték. Hasonló módon jártak el a most megbüntetett salakspecialista Canas esetében is. A februári acapulcói torna negyeddöntője után kértek mintát tőle, s mint később kiderült, a vízhajtók közé tartozó hidroklorotiazidot (HCT) találtak a leadott vizsgálati anyagban. Szakértők szerint a szer alkalmas az anabolika használatának „elfedésére”. Canas tavasszal még versenyzett, utoljára a németországi Halle füves pályás tornájának elődöntőjében lépett pályára (3:6, 6:4, 2:6 Szafin ellen), ám a B-próba pozitív eredménye után már visszavonta nevezéseit.

– Soha, semmilyen olyan tiltott szert nem szedtem, amivel előnybe kerülhettem volna a játék során – fogalmazott a játékos az ítélet hallatán, melyet úgy kommentált, hogy a „világ legnagyobb igazságtalansága”. Canas májusban független vizsgálatot is kért, ám az hasonló eredményre jutott. A teniszező most annál a svájci székhelyű Sport Döntőbíróságnál keresi igazát, ahol athéni doppingvétsége után a két magyar atléta is fellebbezni próbált… Érdekes módon az érvelése is hasonlít az olimpiai doppingügyekben elmarasztalt sportolókéra. „Az ATP nagyot hibázott a mintavételkor. Teljes káosz volt a mexikói versenyen. Influenzámra, torokfájásomra kértem segítséget, s a viadal szervezői az ATP hozzájárulásával vásároltak nekem gyógyszert. Félreértés az egész, szó sincs doppingról…!”

Nem hisz a doppingolásban az egykori Roland Garros- és US Open-bajnok argentin teniszlegenda, Guillermo Vilas sem. „Ha példaképet kellene állítani a fiatalok elé, olyan sztárjátékost, aki abszolút egészséges, tiszta életet él, én éppen Guillermo Canast nevezném meg.”

Lovaknak is beadták

Szteroidon éltem! A háromszoros wimbledoni bajnok John McEnroe (44) meglepő kijelentéssel sokkolta a közvéleményt. Egy ausztrál újságnak elmondotta, hogy hat éven át kapott segítőitől egy olyan szert, amiről valójában nem is tudta, hogy micsoda. „Teljesítménynövelő szteroid volt, melyet leginkább a hajtók adnak a lovaknak. Nálam is kiderült, hogy túl erős, ezért aztán leálltunk vele.” Ami a hatásokat illeti: „felspannolta” a játékost. McEnroe egykori felesége, a filmcsillag Tatum O’Neal már hónapokkal ezelőtt beszélt arról, hogy John igencsak megváltozott azokban az időkben, amikor anabolikát szedett. „Kifacsart, ingerült volt, a vereségek után engem vagy a gyerekeket okolta a siker elmaradásáért. Többször kértem, hagyjon fel a szerek szedésével.” A televíziós kommentátorként dolgozó McEnroe ma másképp tekint vissza akkori önmagára. „Mostani eszemmel biztos, hogy nem vettem volna be egyetlen pirulát sem. Sokkal óvatosabbnak kellett volna lennem.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!