Hírek

2005.08.11. 00:00

Csepeli kártérítések: nyomozás indul?

Somlyódy Csaba (MSZP) szerint a fővárosnak a Nemzeti Nyomozó Irodához kellene fordulnia csepeli gerincút több kisajátítási ügyében – közölte a Reggellel. A főváros tulajdonosi bizottságának elnöke elmondta: komoly kétségei vannak a fellebbezések utáni értékbecslés hitelességét illetően. A gerincút nyomvonalán százhúsz tulajdonosból negyven nem fogadta el az ingatlanáért felkínált összeget.

Zsidai P.

Ügyük a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz került, amely egy ügyvédi irodát bízott meg az új becsléssel. Ez felülírta a fővárosi vagyonkezelő cég becslését. Somlyódy igen furcsának találja, hogy egy utcán belül hasonló felépítmények értéke között 130 százalékos eltérés lehet. Szakmailag felettébb vitathatónak tartja, hogy ekkora értékkülönbözet legyen. Azt pedig különösen furcsálja, hogy csak a fellebbező egyharmadnyi tulajdonos ingatlana lett ennyire értékes. Somlyódy nyomatékosította, többségük nem magánszemélyek, hanem vállalkozások tulajdonában vannak. Úgy véli, öt-hat ember kufárkodik a főváros közpénzeivel.

Somlyódy a főváros jogi osztályán azt is megtudta, a kifizetések leállítását nem a főváros kezdeményezte, hanem az egyik csepeli tulajdonos. – Egyébként is értelmetlen arról beszélni, hogy a főváros leállította a kártalanítást. Erről szó sincs! A felértékelődött ingatlanok árát is ki fogjuk fizetni, ahogy eddig is tettük – jelentette ki.

Kérdésünkre elmondta, ha a bíróság is jogerősen megítéli a főváros által jelzett értékkülönbséget, akkor azokat a tulajdonosoktól fogják visszaperelni. – A közigazgatási hivatal nem perképes. Bár az ítélkezésre jó hatással lenne, ha saját pénzét is kockáztatná a hivatal. A gerincutat Demszky Gábor először 1993-ban ígérte meg a csepelieknek, ezt aztán későbbi kampányaiban is megtette. 1996-ot jelölte meg az átadás évének.

Igazságtalan a főváros

Németh Szilárd (Fidesz) csepeli országgyűlési képviselő szerint nem igaz, amit Somlyódy Csaba állít. – A gerincúton élő negyven tulajdonos többsége család, nem pedig vállalkozó. Csepeli munkásokról van szó, akiknek az életét ezzel az egész történettel kettétörték. Szerintem teljesen igazságtalan lenne, ha valaki például tizenötmillió forint kártérítést kap, abból vesz egy házat, amire aztán a bírósági döntéssel három-négy millió forintos jelzálogot jegyezne be a főváros – mondta lapunknak az ellenzéki képviselő

Szerintem teljesen igazságtalan lenne, ha valaki például

tizenötmillió forint kártérítést kap, abból vesz egy házat, amire aztán a bírósági döntéssel három-négy millió forintos jelzálogot jegyezne be a főváros – mondta lapunknak az ellenzéki képviselő -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!