Hírek

2005.08.26. 00:00

Célkeresztben a sült krumpli

A szerző a Political Capital Institute munkatársa

A hatodik kérdéssel finiséhez érkezett a kormányzati SMS-kampány. A kérdést (Ön egyetértene azzal, ha az iskolai büfékben korlátozva lenne a cukros üdítők, csipszek, édességek árusítása?) a kabinet vélhetően azért vette elő, hogy gyermekpolitikájának legnagyobb kommunikációs sikerére: a „büférendeletre” emlékeztesse a választókat.

A kabinet úgy gondolhatja: a gyermekeket féltő-óvó kormányzat gondolatára könnybe lábadhat sok ezer, családban élő szavazó szeme. Az SMS-kérdésfeltevés azonban több sebből vérzik. Egyrészt a kérdés a múltba nyúlik vissza: a legkorábbi tervek között szerepelt ugyanis, hogy az egészségtelen ételeket-italokat a kormány tiltólistára helyezi. Az élelmiszerszakma ellenállása nyomán, több hónapos tárgyalással kidolgozott új javaslatok már inkább a kínálat bővítését célozzák – illetve azt, hogy a szülők az iskolaszékeken keresztül befolyásolhassák az iskolai büfék kínálatát.

Itt gyökerezik a második probléma: az ügyet először a zászlajára tűző oktatási tárca más ügyekben éppen a gyermekek önállóságát, felnőttekkel való egyenjogúságát hirdette. A közoktatási törvény módosításában szereplő pedagógusi titoktartás elve éppen azt a célt hivatott szolgálni, hogy a szülők ne gyakorolhassanak „totális kontrollt” a gyerekek felett. Ezzel az elvvel pedig szögesen ellentétes az a gyakorlat, miszerint a szülők döntik el, mit egyen a gyerek.

A kormány a kis jelentőségű büférendelettel mintha az átfogó gyermekpolitika hiányát kívánná palástolni – melyre már csak azért is szüksége lenne, mert ezen a téren az átfogó családpolitikát megjelenítő Fidesz könnyen beelőzhet. A kormányzat gyermekbarát intézkedései nem rendeződnek átfogó elképzelés köré, a kabinet a beindult programokat (ingyentankönyv, iskolatejprogram) sem tudja sikerként tálalni. E tekintetben a Gyurcsány-kormány elődjének példáját követi. Medgyessy Péter 2003 nyarán hirdette meg Tony Blair nyomán az „Elsőbbséget a gyermekeknek” programot, és deklarálta, hogy a kormánymunka középpontjában a „gyermek” áll – ezt mégsem tudta elhitetni a választókkal.

A jelenlegi kormányfő azzal kezdte a munkát, hogy az esélyegyenlőségi tárca alá rendelte az ifjúság- és gyermekvédelem területét, ami szimbolikusnak is tekinthető: a gyermekekről a jelen kormányzat szinte csak az esélyegyenlőség összefüggéseiben beszél – és úgy sem sokat. Így könnyen meglehet, hogy az elvben népszerű kezdeményezés – az egészségtelen iskolai élelmiszerek elleni hadjárat – hangoztatásával a kormány inkább a közvélemény hiányérzetét, mint támogatottságát növeli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!