Hírek

2005.08.17. 00:00

Cáfolják, hogy kétezer határőr kerülne utcára

Kétezer „hivatástudattal, erkölcsi feddhetetlenséggel és az ország védelme iránti elkötelezettséggel” rendelkező határőr nevében adott fel egyszeri fizetett álláshirdetést a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) kedden több napilapban. A schengeni határokhoz való csatlakozással ugyanis csökkennek a belső határőrizeti feladatok.

B. B. E.

A hirdetést közzétevő egyik napilap nem hivatalos információja szerint Lamperth Mónika belügyminiszter néhány hete utasította a határőrség parancsnokát, hogy készítse elő a balassagyarmati, a szombathelyi és a nagykanizsai igazgatóságok felszámolását. Bárdos Judit, a BRDSZ főtitkára elmondta, a határőrök tömeges elbocsátása elleni tiltakozás hátterében Juhász Gábor belügyi államtitkár egy rádiónyilatkozata áll, amelyben kijelentette: 2006. január 1-jével három határőr-igazgatóságot meg kívánnak szüntetni. Közölte: ha a részleteket egyeztetik a szakszervezettel, nem folyamodtak volna újsághirdetéshez. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy a schengeni egyezménnyel kapcsolatos határőrizet-változás létszámváltozást is jelenthet, ők nem is ez, hanem a „módszer” ellen tiltakoznak ily módon. A következő lépésben a parlamenthez és a kormányhoz fordulnak.

Juhász Gábor a fentiekre reagálva elmondta: szó sincs kétezer határőr elbocsátásáról. Várhatóan 605 beosztást szüntetnek meg a balassagyarmati, szombathelyi és nagykanizsai igazgatóságokon, de az ott dolgozók csaknem felének tudnak máshol állást biztosítani, csupán 320 határőrnek kell távoznia más rendvédelmi szervhez vagy nyugdíjba.

B. B. E. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!