Hírek

2005.08.04. 00:00

Balázs Fecó kedvence az Állati elmék

A népszerű zenész, énekes Balázs Fecó rongyosra olvasta Robert Merle Állati elmék című regényét. Ezt a kötetet nem a könyvespolcán, hanem íróasztalán tartja, hogy mindig kéznél legyen.

Parcsami Gábor

– Először elsős gimnazistaként olvastam az Állati elméket – árulja el. – Arra emlékszem, hogy nem tudtam letenni. A szünetekben, de még az órákon is azt bújtam. Pár nap alatt „kivégeztem”. Azóta ötször elolvastam, de mindig ott van az íróasztalomon, és ha erőt kell gyűjtenem valamihez, belelapozok. Zseniális történet, fantasztikusan megírva. Annak ellenére, hogy 1967-ben jelent meg, már klasszikusnak számít. Aki nem volt a kezében, nem is tudja, mennyivel szegényebb. – Elejétől a végéig legutóbb 2000-ben, Újjászületés című albumom készítése közben olvastam el – mondja. – Talán ezért lett annyira szomorú rajta néhány dal, mint például a Vörös tér koktél és az Öreg vagyok már, hogy összetörj című.

A regény története a hidegháború idején, Floridában játszódik. Henry Sevilla professzor kutatócsoportjával különleges delfinkísérleteket végez. Célja, hogy két okos és barátságos delfinjét, Bit és Fát emberi beszédre tanítsa meg. Az állatok megtanulnak beszélni, sőt olvasni is. A kísérletekről szóló könyv révén Bi és Fa nemzeti csoda lesz. A két delfint titokzatos katonai feladat végrehajtására elviszik Sevilláéktól. Röviddel ezután a kínai partok közelében tartózkodó amerikai csatahajó felrobban. A provokáció az USA-ban nemzeti felzúdulást kelt, a harmadik világháború küszöbön áll. Fát és Bit váratlanul újra Sevillának ajándékozzák. Magatartásuk azonban megváltozott: kerülik az embereket. Elárulják, hogy aknát kellett erősíteniük egy emberekkel teli hajóra. Hogy a beszélő delfineket elpusztítsák, a következő éjszaka bombatámadással sújtják  Sevilla szigetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!