Hírek

2005.08.02. 00:00

Az unión belül is van élet

Újvári Miklós

Ezen minden tagállam átesett. A görögök például műanyag olajfákat állítottak fel, hogy átverjék az Európai Unió műholdjait. Hiába. Aki több támogatást kér az uniótól, mint amire jogosult, az bizony nem ússza meg, annak vissza kell fizetni a támogatást. És örüljön, ha nem kap büntetést. A konkrét magyar eset persze bonyolult, és meglehet, sok gazda jóhiszeműen írt be nagyobb területet a pályázatra, mint amekkorája van. Mások azt hitték, megbízhatnak a földhivatali adminisztrációban. Megint másik úgy gondolták, inkább beírják azt a területet, amelyet bérleményekkel együtt megművelnek, és ha nem jön be, legfeljebb visszafizetik a pénzt.

Akár tisztességesen, akár tisztességtelenül akartak a gazdák több támogatáshoz jutni, mint ami a földterületük alapján jár, hibát követtek el. Ha egyszer valakinek harminc hektárja van, nem írhat be negyvenet a papírra. Ezt sok gazda tudta, sokakat azonban nem készítettek fel sem a pályáztatásra, sem az esetleges szankciókra. És ebben már az összmagyar felkészületlenség is benne van. A falugazdász-hálózat nem volt alkalmas a segítségre, Torgyán doktor közreműködése alatt a gazdák egy része azt hitte, minden rendben lesz majd, az állam helyettük megoldja, ha hibáznak.

Nos, nem oldja meg. Ez itt az EU, amelyen belül ilyen az élet. Az az ötlet pedig, hogy a jogtalanul felvett földalapú támogatásokat majd éppen az állam fogja a gazdák helyett kifizetni, finoman szólva is érdekes elképzelés. Épp elég teher az adófizetőknek egyszer megfizetni ezt a támogatást, amely egész Európa kasszáját terheli. Az néhány évig még elmegy, hogy az uniós kassza fenntart egy egyébként versenyképtelen mezőgazdaságot, de hogy a hibázó gazdák helyett is az államkassza fizessen? Ezt azok a politikusok sem gondolják komolyan, akik mondják. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!