Hírek

2005.08.03. 00:00

Augusztusban várhatóan nem nő az üzemanyag ára

A bevásárlóközpontok közelében kiépült diszkont benzinkutak, a Lukoil érdekeltségébe tartozó orosz benzinkútlánc magyarországi terjeszkedése, és a legutóbbi kormányrendelet, amely előírja a benzinkutaknak, hogy tábláikon tüntessék fel az üzemanyagárakat, tudatosabb, árérzékenyebb fogyasztói magatartás kialakulásához vezethetnek.

B. B.

Az országban található ezerkétszáz töltőállomás egyharmada Mol-kút, kétharmada külföldi érdekeltségű, de ezek között nem csekély azok száma, amelyek a magyar olajtársaság finomítóiból származó üzemanyagot árusítják. Senkit nem érdekel, hogy az általa választott benzinkutat melyik finomító látja el üzemanyaggal, leginkább az alacsonyabb ár az, ami befolyásolja a fogyasztót.
Az árkülönbségek hálózaton belül, illetve hálózatok között elérik a 20 forintot is. Vidéken és a külvárosban ennyivel olcsóbb a benzin. Augusztusban ugyanakkor nem várható, hogy tovább nőne a benzin ára – közölték a Molnál. Az olajcég vezető közgazdásza, Varró László a kormánydöntésre reagálva, miszerint fel kell tüntetni az árakat a töltőállomások előtti oszlopokon, elmondta: az intézkedés lényegesen nem változtat a versenyviszonyokon.
– Felméréseink szerint egy tipikus tankolási helyzetben az autósnak két másodperc alatt kell eldöntenie, leforduljon-e a benzinkútnál vagy haladjon tovább a következőig. Akár ki van írva a benzinár, akár nem, ez idő alatt a vezető nem fog részletes piaci felmérést végezni. A Mol az aktuális piaci helyzetnek megfelelően alakítja ki árait.
A határmenti településeken  mégis sokan ukrajnai vagy román benzinkútnál tankolnak.
– Európában a nettó árak között nincs jelentős különbség.
A magyar–román határnál a leglátványosabb a benzinturizmus, pedig keleti szomszédunk nettó olajára magasabb, mint a miénk, csak a jövedéki adó kevesebb.
Hogy mekkora a benzinár lélektani határa, amikor érezhetően visszaesik a kereslet, ez nehezen megjósolható.

a Lukoil érdekeltségébe tartozó orosz benzinkútlánc magyarországi terjeszkedése, és a legutóbbi kormányrendelet, amely előírja a benzinkutaknak, hogy tábláikon tüntessék fel az üzemanyagárakat, tudatosabb, árérzékenyebb fogyasztói magatartás kialakulásához vezethetnek.

B. B. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!