Hírek

2005.08.24. 00:00

Atkári kitálalt, és nyomozni kezdett

Zsidai P.

Két hónapos szünet után, egy hét múlva ismét összeül a Fővárosi Közgyűlés. A legfontosabb témák a közlekedést és a környezetvédelmet érintik. A tervek szerint a képviselők megtárgyalják a 2007-ben kezdődő, EU-támogatásra számot tartó nagy közlekedési beruházások előszerződéseit. Szó lesz a Budapesti Közlekedési Szövetség egységesített bérletének szerződéséről, illetve a működési területet kibővítéséről Nagykőrös és Szokolya településsel. A csepeli szennyvíztisztítóval kapcsolatban az állami garanciavállalás és a budai főgyűjtő csatorna nyomvonalának megváltoztatása kerül terítékre. Dönthetnek a dél-budai szennyvíztisztítási program támogatásáról, illetve az idei kutyapiszok-ellenes kampány nyerteseiről.

Az addig eltelő időben bizonyára témát adnak Atkári János főpolgármester-helyettes tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzottak is. Atkári évek óta nem állt így a nyilvánosság elé, ám Demszky Gábor főpolgármester közelmúltban tett nyilatkozatai miatt most már jónak látta. Azt mondta, hogy a főpolgármester állításával szemben sosem volt ellene az útfelújításoknak. Sőt, a kormányzattal maga tárgyalt az 1+1 forintos program sikere érdekében. Atkári szerint az igazi kérdés mindig az, hogy a pártok a lakosság által elvárt feladatokra milyen mértékben használnak fel közpénzeket, méghozzá saját sikerük érdekében. Atkári idén ezt 15-20 milliárd forintra becsüli.

A főpolgármester-helyettes egy kérdésre válaszolva elmondta, információi szerint az útfelújítások kommunikációjával kapcsolatos megbízatások politikai erkölcsbe és törvénybe is ütköznek. Ezért levélben kérte a vonatkozó dokumentumokat Tiba Zsolt főjegyzőtől. Azt különösnek nevezte, hogy csak tizenöt napos határidővel kaphatja meg, ez ugyanis a szervezeti és működési szabályzatba ütközik.

Kritika és közlemény

Atkári szerint Demszky Gábor főpolgármesterként 2000-re elérte a személyisége fejlődésében lévő tartalékokat. Az azóta mutatkozó érdektelensége ennek következtében állt be. Atkári szerint mindenképpen más vezetőre van szüksége Budapestnek. Úgy látja, Demszky az általa is épített politikai szerkezet foglyává vált. Vajda Pál főpolgármester-helyettes nem kívánta megvédeni Demszkyt. Azt azonban közölte, sajnálja, hogy Atkári ebbe a sértődött és zavart állapotba került, amióta a főpolgármester elvonta hatásköreit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!