Hírek

2005.08.15. 00:00

A Vatikán George Clooney-ja

A hét közepén érkezik Kölnbe XVI. Benedek az Alitalia különgépének fedélzetén. Biztonsági okokból csak kevéssel induls előtt választják ki az Airbust, amely a VP1 („Volo Papale”, azaz „Pápai Járat”) járatszámot viseli. A szentatya az 1A ülést foglalja el, s egyszerű fakereszt kíséri el őt az égbe. Mellette magántitkára és leghűségesebb munkatársa, Georg Gänswein ül.

Gy. Z.

A negyvenkilenc éves pap szőke, kék szemű, egykoron síoktató volt, napjainkban is hobbija a tenisz és a repülőgép-vezetés. Olaszországban „az egyház George Clooney-jának” becézik. Gänsweint 1984-ben szentelték pappá. Rövid praktizálás után hamar a Szentszékhez került: 1995-ben az istentiszteletek és a szentségek rendje kongregációjának akkori prefektusa, Antonio María Javierre Ortas választotta munkatársává. A Campo Santo Teutonico nevű német kollégiumban szállt meg, ahol Josepfh Ratzinger bíboros csütörtök reggelenként misét mondott, majd együtt reggelizett a ház lakóival. Itt ismerte meg a fiatalembert, akit a hittani kongregáció vezetőjeként 1996-ban maga mellé vett, s 2003-ban magántitkárává nevezett ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!