Hírek

2005.08.05. 06:15

A románok újra megverik a hadrévi romákat?

Lukács János, Kolozsvár

Naponta kiszállnak az erdélyi Marosludasról a csendőrök a húsz kilométerre lévő Hadrév faluba, hogy elejét vegyék egy újabb romapogromnak. „A helyzet csendben forrósodik” – fogalmazott Ioan Roman marosvásárhelyi csendőrezredes az akció szükségességét indokolva. Hadréven 1993 szeptemberében a falubeliek a rendőri erők közreműködésével felgyújtották a roma kolóniát, négy cigányt megöltek, többet súlyosan megsebesítettek. A lincselés után elhúzódott a tárgyalás a román igazságszolgáltatás különböző fórumain, míg végül Strasbourgba került az ügy.
A Nemzetközi Emberjogi Bíróság idén júliusban arra kötelezte a román államot, hogy 10 ezer és 95 ezer euró közötti értékben fizessen kártérítést a hadrévi romáknak, így az áldozatoknak fizetendő teljes összeg eléri a félmillió eurót. A strasbourgi döntés hallatán a településen újra parázslanak az indulatok, hiszen a kártérítésre jogosult romák lesznek a szegény Hadrév leggazdagabb emberei.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!