Hírek

2005.08.16. 00:00

A politikai célszerűség kampányidőben megzöldíti a pártokat

BAMA

Az esztergomi ivóvíz szenynyezettsége néhány nap alatt országos politikai üggyé vált. Hasonló esettel ugyan már korábban is szembe kellett nézniük az esztergomiaknak, a mostanra botránnyá szélesedett ügy azonban mégis más, mint az eddigiek. Országos üggyé vált a környezetvédelem: a környezetvédelmi miniszter és a legnagyobb ellenzéki párt zöldtagozatának vezetője vitatkozik a nyilvánosság előtt.
Utóbbi, Medgyesy Balázs és pártja, a Fidesz előbb Persányi Miklós miniszter távozását követelte, majd pedig azt, hogy a környezetvédelmi tárca kövesse meg Esztergom polgármesterét, amiért a miniszter helyett kellett intézkednie.
Amellett, hogy az elmúlt hetekben a Fidesz módszeresen támadta a szabad demokrata tárcavezetőket (Magyar Bálint és a felvételi, Kovács Kálmán és az Állami Számvevőszék jelentése, Kóka János és a négypárti gazdaságpolitikai nyilatkozat), a jelenlegi ügynek önmagában is fontos jelentősége van a politikai kommunikáció szempontjából.
Először is adott Magyarországon egy kevéssé kihasznált közéleti terület, a környezetvédelem. Mindkét nagy párt vallja, hogy számára fontosak
a természet értékei és megóvásuk: a Fidesz önálló tagoza-
tot hozott létre, az MSZP pe-
dig 2004-es szociáldemokrata programjában szentelt önálló fejezetet a témának.
A környezetvédelmi ügyek eddig mégsem épültek be módszeresen a politikai vitákba. Persze kivételek voltak, mint például Bős-Nagymaros. Legutóbb pedig a Zengőre tervezett lokátorállomás kérdése körül csaptak öszsze a szereplők: igaz, kezdetben itt a civilek és a kormány álltak egymással szemben, és az emlékezetes „tesztrepüléssel” a kormánynak nem sikerült biztonságpolitikai kérdéssé alakítania a természetvédelmi ügyet.
Sólyom László államfővé választásával azonban megváltozott a felállás. A legmagasabb szintű politikai szereplőről ugyanis ismert, hogy elkötelezett az ökológiai problémák iránt (ott lesz a Zengő-napon is), és ez motiválhatja a politikai szereplőket, hogy minden eddiginél aktívabban szólaljanak meg környezeti kérdésekben is.
Egy népszerű államfő által képviselt ügy mellett kiállni ugyanis aligha jelenthet hátrányt egy-egy politikai szereplő számára. A kérdés csupán az volt, hogy melyik párt lesz
az, amelyik imázsába hitelesen tudja beépíteni a zöldügyeket,
és most a Fidesz lépett előbb. Esztergom és a Zengő az ellenzék számára máris politikai szimbólummá vált.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!