Hírek

2005.08.05. 00:00

A kölni dómot törölhetik a világörökségek sorából

Köln főpolgármestere, Fritz Schramma (CDU) bírálta az UNESCO-t, amiért a kölni dómot legutóbbi durbani ülésén a világörökség „vörös listájára” helyezte. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy a város jelképének számító építményt egy év múltán törölhetik a világörökségek közül.

Gy. Z.

Az UNESCO szakértői azért döntöttek így, mert rossz szemmel nézik a Rajna eddig meglehetősen elhanyagolt jobb partján folyó hatalmas beruházásokat. A területre  toronyházakat terveztek, az egyik már szerkezetkész, és ez a szakértők szerint veszélyezteti a dóm optikai összhatását. „A város a lehető legmesszebbre elment a kompromisszumkészségben” – állítja Schramma. Példának okáért Köln már kijelölte az UNESCO által szorgalmazott ütközőzónát, és további elképzelései is vannak a város jelképének megóvására. A polgármester szerint egyáltalán nem a dómról van szó, amellyel kapcsolatban csakis pozitív szavakat mondhat. Egyértelműen ideológiai kérdést csinálnak belőle a szervezet keményvonalasainak magasház-ellenessége miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!