Hírek

2005.08.03. 06:16

A héten irtják a vérszívókat a főváros környékén

Tóth Tímea

Megtöbbszöröződött a szúnyogok száma a fővárosban és környékén az elmúlt időszak időjárása miatt. A korábbi hetekben hullott, jelentős mennyiségű csapadék hatására megemelkedett a Duna vízszintje, ami kedvezett a vérszívók megtelepedésének. Ennek köszönhető, hogy július 27-étől égnek a vonalak a fővárosi ÁNTSZ-nél.
– A III., a IV. és a XXII. kerületet lepték el a szúnyogok a múlt hét közepén – mondja Szántai Károly, az ÁNTSZ Budapest Fővárosi Intézet osztályvezető főorvosa. – Ezekből a kerületekből érkezett a bejelentések kilencven százaléka. Ezért úgy döntöttünk, hogy elvégezzük a negyedik légi irtást is a fővárosban. Tegnap és ma összesen 650 hektáros területet permetezünk le a Duna két partján. A pesti oldalon a közigazgatási határtól az újpesti vasúti hídig terjedő területen. A budai oldalon a Szilas-pataktól délre az újpesti vasúti hídig. Budapest dél-budai részén Budafok–Háros és a Nagytétény vasútállomás közötti szakaszon pusztítják a rovarokat, valamint a soroksári Duna-ágnál a Gubacsi hídtól Budapest határáig.
Az irtást este hat után kezdik, ha szélcsend van. A költségeket a fővárosi önkormányzat által elkülönített, évi harminchatmillió forintból fedezik. Szántai Károly szerint ez az összeg elegendő a kiadásokra, ellentétben az ország más településeivel, ahol gondot okoz a szúnyogirtás árának előteremtése.
Közben folyik a földi irtás is a fővárosban, de az úgynevezett meleg ködöt már csak lakott területen kívül alkalmazzák. Az UNITOX 100 SC nevű vegyszer használatát az után korlátozta az ÁNTSZ, hogy a Levegő Munkacsoport májusban azt állította: állatokon rákkeltő hatású a rovarirtó. Még engedélyezett a meleg köd, és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal nem is tervezi, hogy betiltja.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!