Hírek

2005.08.08. 11:01

A dzsessz magyar királynője

Huszonegy ország több száz fiatal dzsesszénekese közül a magyar énekesnőt találták legjobbnak a montreux-i nemzetközi fesztiválon.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="121"] Nikoletta legközelebb augusztus 17-én énekel a pesti Jazz Gardenben
[/caption]– Csodálatos, kiegyensúlyozott gyermekkorom volt, hiszem, hogy ennek köszönhetek mindent, amit elértem – messzire réved, ott játszik a szemében az elégedett és boldog kislány. – Muzsikuscsaládban nőttem fel, édesapám cimbalmos, nyaranta balatoni szórakozóhelyeken dolgozott, mi is vele mentünk.

Szülei ennek ellenére civil szakmát akartak a kezébe adni, hát közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Winand Gáborhoz járt dzsesszéneket tanulni. Tett egy utolsó „polgári” kísérletet az ELTE Tanárképző Főiskolával, de egy év után feladta az éneklésért.

Vajon mi terel egy húszéves lányt egy rögös pálya irányába? – Nem mi, hanem ki! A férjem, akkor még vőlegényem, Barcza Horváth József bőgős. Első jelentős fellépésemen, a Thália Színházban szúrt ki magának… A nőt, és nem az énekesnőt. Összejöttünk, Józsi lemezeket mutatott, és megszeretette velem a dzsesszt. De nagyon ám!

Montreux-ban Nikoletta a demófelvétele alapján azonmód a nyolcas középdöntőbe került. – A döntőn annyira éreztem a közönség és a zsűri bizalmát, és olyan erős hittel álltam a színpadon, hogy szabadon szétáradt és szárnyalt bennem a dal, az éneklés öröme. – Amikor látta, hogy Barbara Hendricks, a neves énekesnő, zsűritag rajongva hallgatja, már tudta: első lesz.

Azóta Nikoletta körül sűrű lett a levegő: az emberek folyton-folyvást ünneplik, a média felkapta, beszélnek róla. Veszélyes állapot, a hirtelen jött sikertől ilyenkor szokott fejbe szállni a dicsőség. – Azt láttam Monreux-ban, hogy az igazán nagyok tisztelik zenésztársaikat, a dolgukat mély alázattal teszik. Ez nekem életre szóló tanulság! Még többet kell tanulnom, még jobban kell énekelnem.

Szőke Nikoletta

Zalaegerszeg, 1983. május 8. 2001: érettségi, majd külkereskedelmi ügyintézői oklevél

2002: az Etüd Szakközépiskola dzsesszének szaka

2005–től: klasszikus énektanulmányok, fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, a Művészetek Palotájában.

Legközelebb augusztus 17-én a Jazz Gardenben énekel.

2002: az Etüd Szakközépiskola dzsesszének szaka

2005–től: klasszikus énektanulmányok, fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, a Művészetek Palotájában.

Legközelebb augusztus 17-én a Jazz Gardenben énekel. Nikoletta legközelebb augusztus 17-én énekel a pesti Jazz Gardenben -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!