Hírek

2005.07.13. 06:16

Újra itt a Denevérember

Bob Kane 1939-ben alkotta meg képregényhősét, a Batmant. Története hatalmas karriert futott be. Számos rádiósorozat, színielőadás, rajzfilm, nagyjátékfilm, játék és képregény született az ötletből.

Parcsami Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="133"] Ha a Denevérember (Christian Bale) akcióba lép, egyetlen hölgy sem marad a gonosztevők karmaiban
[/caption]Kevés olyan ember él a világon, aki ne ismerné Batmant. Történetein generációk nőttek fel, a képregényhős népszerűsége töretlen. Pedig az egész alapgondolata csupán annyi, hogy akad „végre” valaki, aki felveszi a harcot a gonoszokkal.

A legújabb, Batman: kezdődik! című amerikai feldolgozás beszámol nekünk arról az útról, amelynek során a kisfiúból, Bruce Wayneből Batman lett. A szeretetben felnővő Bruce saját szeme láttára lövik le szüleit. A könnyfakasztó kezdet után a folytatás még komorabb. Az ifjú világgá megy, hogy mindent kitanuljon, ami szükséges ahhoz a harchoz, amelyet szülei gyilkosaival szemben akar folytatni. Mikor évek múlva visszatér szülővárosába, azt tapasztalja, hogy nemcsak a gyilkosok ellen kell felvennie a harcot, hanem – apja emlékének adózva – a várost minden ízében uraló gonoszok ellen is. Gotham városát szinte teljesen elnyelte a bűnözés és a romlottság. A felnőtté érő ifjú akcióba lép, jelképéül választva gyerekkora rettegést és félelmet keltő denevérét. Innen származik a világszerte ismert hős, az igazságért harcoló Denevérember mítosza.

A rendezőnek, Christopher Nolanak nem volt könnyű dolga a főszereplő kiválasztásakor, annak ellenére, hogy több tucat színész közül választhatott. Ugyanis ki az a sztár, aki ne szeretne szuperhőst játszani? Végül Christian Bale-re esett a választása. Meg is kapta a sajtóban érte a magáét. Mivel több amerikai filmsztár – köztük Nicolas Cage – is sérelmezte, hogy miért pont a brit Christian Bale kapta a film főszerepét. A vádakra a rendező nem is válaszolt, és egy interjúban Bale csak annyit reagált, hogy miért nem akkor zúdultak fel ellene, amikor az Amerikai pszichó főszerepét játszotta el.

A rendező remek munkát végzett, hiszen egy ízig-vérig mai mozit készített. Erről a feldolgozásról elmondható, hogy a kor igényeinek megfelelően tele van akciódús jelenetekkel. Ráadásul a megszokott amerikai módon annyira profi a film, hogy kevésen múlik, hogy Batman ne repüljön le a filmvászonról.

[caption id="" align="alignright" width="139"] Christian Bale az átváltozás előtt
[/caption]Ehhez hozzájárul a filmben felvonultatott technika is. Nolan ragaszkodott hozzá, hogy filmjében csak olyan haditechnikai eszközök szerepeljenek, amelyek a valóságban is egytől egyig léteznek. Ilyen például a főhőst védő golyóálló gumiruha, amelyet az amerikai hadsereg számára kísérleteztek ki. Vagy például nem kitaláció a Denevérember csizmája sarkába rejtett speciális hangképző szerkezet, amelynek segítségével a férfiú denevérrajokat tud a helyszínre hívni. Hasonló madárcsalogatókat már régóta alkalmaznak különböző állatok megfigyeléséhez. A legenda elidegeníthetetlen részét képezi a Batmobil. Nolan így emlékszik vissza az autó megtervezésére: – Batmant nagyon gyakorlatias emberként kívántuk ábrázolni, olyasvalakiként, aki fontosnak tartja a felszerelését, eszközeit, így egy olyan gépet akartunk alkotni, amely a valóságban is végrehajtja azokat a kunsztokat, amikre a főhősnek szüksége van.

Így sikerült megalkotni azt a csodajárgányt, amelyet egy 5,7 literes, 340 lóerős motor hajt, több mint öt méter hosszú, a súlya két és fél tonna. Nulláról 100 kilométer per órás sebességre kevesebb mint 5 másodperc alatt gyorsul, 1,5-2 méter magasra tud ugrani, és akár 20 méteres távolságra repülni. Sebessége a forgatás alatt némelykor elérte a 177 kilométer per órát.

Batman: kezdődik!

Rendezte: Christopher Nolan

Szereplők: Christian Bale (Batman), Michael Caine(Alfred), Liam Neeson (Henri Ducard), Katie Holmes (Rachel Dawes), Gary Oldman (Jim Gordon), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane), Tom Wilkinson (Carmine Falcone), Rutger Hauer (Richard Earle), Ken Watanabe (Ra’s al Ghul), Morgan Freeman (Lucius Fox)

Zene: Hans Zimmer, James Newton Howard

Jelmez: Lindy Hemming

Producerek: Emma Thomas, Charles Roven, Larry Franco

Forgalmazza: InterCom

Főbb megfilmesítéseK: Batman (R: Tim Burton, 1989), Batman visszatér (R: Tim Burton, 1992), Mindörökké Batman (R: Joel Schumacher, 1995), Batman és Robin (R: Joel Schumacher, 1997)

Szereplők: Christian Bale (Batman), Michael Caine(Alfred), Liam Neeson (Henri Ducard), Katie Holmes (Rachel Dawes), Gary Oldman (Jim Gordon), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane), Tom Wilkinson (Carmine Falcone), Rutger Hauer (Richard Earle), Ken Watanabe (Ra’s al Ghul), Morgan Freeman (Lucius Fox)

Zene: Hans Zimmer, James Newton Howard

Jelmez: Lindy Hemming

Producerek: Emma Thomas, Charles Roven, Larry Franco

Forgalmazza: InterCom

Főbb megfilmesítéseK: Batman (R: Tim Burton, 1989), Batman visszatér (R: Tim Burton, 1992), Mindörökké Batman (R: Joel Schumacher, 1995), Batman és Robin (R: Joel Schumacher, 1997) Ha a Denevérember (Christian Bale) akcióba lép, egyetlen hölgy sem marad a gonosztevők karmaiban Christian Bale az átváltozás előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!