Hírek

2005.07.28. 00:00

Tízmillió forint kártérítés jár egy pereskedő lakónak

Megszületett az első jogerős ítélet az Andor utca lakóinak kártérítési perében.

Zsidai P.

A fővárosi önkormányzatnak tízmillió forintot kell fizetnie az egyik ingatlantulajdonosnak. Az újbudai lakók azért perlik a fővárost, mert amióta az Egér utat kétszer kétsávosra bővítették, az Andor utca környéken 10-30 százalékkal csökkent az ingatlanok ára. A szakértői becslés ezt mutatta ki, ezt a bíróság figyelembe is vette. A forgalom a sokszorosára növekedett, mivel az M1-esről és az M7-esről a járművek nagy része erre halad át. Kupper András (Fidesz) korábbi véleményét hangoztatva a kártérítések kifizetését javasolja. Becslése szerint az ott élő kétezer-ötszáz ingatlantulajdonosnak nyolcmilliárd forintot kellene kifizetnie. A frakció- vezető a tulajdonosi bizottság 1998-as határozatára hivatkozik, amelyben felkérték Demszky Gábort, hogy rendezze el a kártérítésre jogosultak ügyét. – Ezzel a mai napig adós a főpolgármester – jelentette ki lapunknak. A politikus peren kívüli, illetve előtti megegyezésre bátorítja a városvezetést. Szerinte ezzel és az ütemezett kifizetésekkel csökkenthető lenne a fővárosra egyszerre jutó teher.

Pillanatnyilag négyszázan állnak perben a fővárosi önkormányzattal. Bőhm András (SZDSZ) még nem látta az ítéletet. – Ha az derül ki belőle, hogy precedens értékű, akkor valóban peren kívüli tárgyalásokkal kell megoldani a kártérítést – mondta a Reggelnek. Az éppen Horvátországban vakációzó frakcióvezető egyértelművé tette: a főváros nem tud előteremteni nyolcmilliárd forintot a költségvetéséből.

Kupper kapitális blöffje

Lakos Imre (SZDSZ), Újbuda alpolgármestere kapitális blöffnek, az uborkaszezon termékének nevezte Kupper állítását. – Felelőtlenül játszik Kupper András a számokkal – mondta a Reggelnek. Szerinte egyáltalán nem kell tárgyalni, a jogerős ítéletek után egyszerűen fizetni kell. Lakos Imre veszélyesnek tartaná, ha precedens lenne az ítélet, mert akkor az országban bárki pereskedhetne, akinek az ingatlana közelében infrastruktúra épül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!