Hírek

2005.07.07. 06:18

Nyár, hőség, nyelvtanulás

A nyári hónapokban kihasználhatják a szabadidőt az élelmes diákok. Aki elég szorgalmas, az ősszel már komoly nyelvtudással vághat neki az új tanévnek.

Dávid Szonja

[caption id="" align="alignleft" width="155"] A Danubius Nyelviskolában tegnap délután is tartottak órákat. Nagy sikere van a nyári tanfolyamoknak.
[/caption]– Ahogy vége lett a vizsgaidőszaknak, rögtön beiratkoztam egy nyelviskolába. Jövőre végzek, és a diplomához kell a nyelvvizsga. Különben is, jó lesz tisztességesen megtanulni a nyelvet – mondta a Reggelnek Gál Anna (24) egyetemista. Főleg ezzel az indokkal keresik fel a nyelviskolákat a diákok. A középiskolások pedig az emelt szintű érettségi miatt iratkoznak be a kurzusokra. Ha ugyanis augusztus végéig megszerzik a nyelvvizsga-bizonyítványt, akkor a későbbiekben nem kell érettségizniük idegen nyelvből. – Vannak szuperintenzív tanfolyamaink, amelyek ötször négy órásak. Nálunk negyven óra angolból és németből 26990 forintba kerül. A spanyol, az olasz és a francia képzés 28990 forint. Az intenzív kurzusokat általában diákok, középiskolások és egyetemisták látogatják. Az esti tanfolyamok 17 óra 30 perckor kezdődnek. Ez az időpont többnyire azoknak kedvez, akik dolgoznak, és utána jönnek tanulni – tudtuk meg a Katedra Nyelviskola munkatársától.

A tapasztalatok szerint még mindig az angolt választják a legtöbben. Népszerű azonban a spanyol és az olasz nyelv is. Egyre többen döntenek az orosz mellett. A nyelviskolák telítettsége változó, vannak olyan intézmények, ahol a nyári hónapokban többen jelentkeznek. De akad olyan tanoda, ahol szinte üresek a padok. A legtöbb iskolában törzshallgatói engedményeket kaphatnak a hűséges diákok. Ez lehet öt- vagy tízszázalékos kedvezmény. Emellett egyes oktatóközpontban a legeredményesebb hallgató ötven százalékkal is kevesebbet fizethet. A csoportlétszám általában hattól tizenkét főig terjed.

– Vannak négy-hat fős csoportjaink, valamint egyéni oktatást is vállalunk. Az iskolások mellett nyugdíjasok is látogatják az órákat. Nálunk egy 200 órás tanfolyam 150 ezer forintba kerül, ami nagyon kedvező.  Diákigazolvánnyal öt-, törzshallgatói kártyával tízszázalékos kedvezményeket adunk. Az igények miatt több orosz csoportot is indítottunk – tudtuk meg a Ring nyelvstúdió munkatársától.

Ha igény van rá, az iskolák külföldön nyári táborokat is szerveznek. Ilyenkor az iskola felméri, hogy hová szeretne menni a diák, és mennyi időre. Milyen ellátást kér, és milyen tempóban kíván haladni a leckékkel. Az árak változók, London például kimagaslóan drága, míg Málta lényegesen kedvezőbb árakat biztosít. – Gyakran tartunk céges tanfolyamokat is. Ilyenkor kitelepül tőlünk egy tanár az adott intézménybe. Egy hatvanórás intenzív kurzus 36 ezer forintba kerül. A diákoknak kétezer forintos kedvezményt adunk. A szuperintenzív tanfolyam nálunk a totális befutó – mondta el lapunknak Gál Tibor, a Danubius Nyelviskolától.

A nyelvvizsga eredményei

Az Idegennyelvi Továbbképző Központban, azaz a Rigó utcában augusztusban is indul intenzív tanfolyam. Akik már nyelvvizsgáztak, többféleképp is érdeklődhetnek az eredmények iránt. Az intézmény munkatársai a szóbeli vizsga információit még a vizsga napján kifüggesztik a felmérés helyszínén. A magnóhallgatás eredményeit a vizsga után két héttel ismerhetik meg a diákok. Az írásbeliről hat héttel a megmérettetés után értesülhetnek az ügyfélszolgálaton és az interneten.

Ezek is érdekelhetik