Hírek

2005.07.13. 06:45

Mind több madár énekel a mobilok csengőhangján

T. A.

Újabban a madárvilágra is kiterjed a mobilok diadalmenete. Biológusok megfigyelése szerint ugyanis egyre több tollas állat „szólal meg” a telefonok hangján. A madarak kiválóan képesek utánozni a csengőhangokat, ráadásul most már egyre inkább egymást is ilyen módon „hívják fel”. Főként a csókák, a seregélyek és a mátyásmadarak jeleskednek az újszerű éneklésben. Richard Schneider német szakember szerint annyira tehetségesek a mímelésben, hogy akár még az ornitológusokat is megtévesztik.

A jelenségnek az az oka, hogy mind több erdei madárból lesz városlakó, ilyen például a mátyásmadár. Itt mindig számíthatnak táplálékra és az életvitelükhöz elegendő zöldterületre. Az állatok előszeretettel alkalmazkodnak az új feltételekhez, és szajkózni kezdik az emberi hangokat. A madarak általában több okból is énekelnek. Partnert keresnek, vagy ezzel jelzik felségterületüket. A mobiljelzés mellett persze nem felejtik el a fajtájukra jellemző sajátos éneklést sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!