Hírek

2005.07.12. 08:00

Megtalálták Hitler hajóját

Július végén Murmanszkba érkezik az a szakértőkből álló egység, amely megpróbálja kiemelni a Barents-tenger vizéből az U–286 nevű német tengeralattjárót. Csak nemrég sikerült megtalálniuk az oroszoknak a 61 méter hosszú vízi járművet egy szokásos hadgyakorlat során.

T. A.

A Brémában épített U–286-ot mintha csak átok sújtotta volna. Egyetlen sikeres bevetés nem fűződik a nevéhez, ráadásul 1944 márciusában összeütközött egy másik, hazai „tengeri farkassal”. Így nevezte a náci propagandagépezet a tengeralattjárókat. A baleset során elsüllyedt, és a legénység fele odaveszett. Ezután a hajót kiemelték, megjavították és ismét hadrendbe állították. Utolsó bevetésén, 1945 áprilisában a norvégiai Harstad kikötőjéből futott ki. Tizenegy nappal később, április 29-én, alig egy héttel Hitler öngyilkossága előtt brit fregattok vették tűz alá, és el is találták. A tengeralattjáró elsüllyedt, 52 fős személyzete vízbe fulladt.

Christian Angermann, a hamburgi hajómúzeum igazgatója most azt tervezi, hogy csapatával alaposan átvizsgálja a roncsokat, s bízik benne, hogy emberi maradványokat is talál. Egyelőre kérdéses, ki lehet-e emelni az U–286-ot a vízből, ám ha ez meghiúsulna, a hajó tengeri temető marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!