Hírek

2005.07.26. 06:24

Laura Dern és a Veszett a világ

A kivételes tehetségű színésznőből David Lynch rendező faragott igazi filmcsillagot. A Kék bársony vagy a Veszett a világ hősnője minden, csak nem átlagos hollywoodi szőkeség. Még a Jurassic Parkban sem.

Szabó Palócz Attila

[caption id="" align="alignleft" width="277"] Laura Dern és Nicolas Cage, David Lynch Veszett a világ című filmjének mindent felrúgó, élete árán is szabadságra vágyó szerelmespárja
[/caption]Laura Dern sorsát és pályafutását családi háttere alapvetően meghatározta, hiszen szülei mindketten hollywoodi bennfentesek voltak. Laura tehát a mágikus burkon belül látta meg a napvilágot. A színész Bruce Dern és a színésznő Diane Ladd leánya alig hatéves volt, amikor már együtt szerepelt édesanyjával egy nagyjátékfilmben. Egy évvel később Martin Scorsese Alice már nem lakik itt című filmjében is feltűnt néhány röpke vágókép erejéig. Első komolyabb filmszerepét 13 éves korában kapta Adrian Lyne Foxes című produkciójában, majd a szerb származású, híres amerikai rendező, Peter Bogdanovich 1985-ös Maszk című filmjében játszott Sam Elliott és Cher oldalán. A vak lány szerepében bájos és kedves kislányként jegyeztük meg őt.

Nagyban megváltozott azonban a róla alkotott véleményünk, miután láttuk őt David Lynch filmjeiben. Először a Kék bársonyban (1986), majd a Veszett a világ (1990) című produkcióban. Ekkor Laura Dern már a vad, szélsőséges, minden őrültségre kapható nő szerepkörét vette át a köztudatban. Ez igazán jól is állt neki, karrierje egyenesen ívelt felfelé. A Kék bársony végérvényesen jelezte, hogy rendezője nem kíván beilleszkedni a konvencionális keretekbe. Főhőse az iskolából hazafelé egy levágott emberi fület talál. A látszólag békés és nyugalmas kisvárosi felszín alatt sötét birodalom rejtőzik, amelynek fülledt légköre rátelepszik mindenre és mindenkire. Az ördögi Frank és emberei rettegésben tartják a városka lakóit, mégis akad valaki, aki életét kockáztatva szembeszáll velük. Lynch ismét magával ragadóan borzongató atmoszférát teremtett. Az egykori „szelíd motoros”, Dennis Hopper pedig a főgonosz Frank Booth szerepében emlékezetesen pokoli figurát teremtett, akitől méltán retteghet akárki.

A Kék bársony jellegzetes Lynch-film: a szex és az erőszak furcsa viszonya, a szövevényes szálakon futó cselekmény, a nyugtalanító végkifejlet a rendező filmjeinek sajátja. Amikor a 90-es években útjára indult, kultuszművé vált televíziós sorozata, a Twin Peaks, Lynch széles körben ismertté vált. A kérdés – „Ki ölte meg Laura Palmert?” – az egész világot bejárta. A Veszett a világ (Wild at Heart) című film, amelyikben a Kék bársony után Laura Dern újra főszerepet játszott, Barry Gifford azonos című regénye alapján készült. A filmet egy évtizede láttuk, annak irodalmi alapja azonban csak 2004-ben jutott el hozzánk magyar fordításban. A könyvet olvasva megállapíthatjuk, hogy David Lynch filmjének mágikus, misztikus környezete nem azonos Gifford regényének világával.

Lynchnek nem volt elég a regény, rátett egy lapáttal. Egy olyan lapáttal, ami az eredetiből nem hiányzott, a filmnek viszont előnyére vált. Nem véletlenül nyerte el az alkotás az Arany Pálma-díjat az 1990-es cannes-i filmfesztiválon. Sajnálhatjuk, hogy várnunk kellett a regényre, mert így sok olyan dolog rakódott rá, amelyet a film hozott magával. Örökölte például a filmnek a forgalmazó által eltorzított, otromba címváltozatát is. (Az eredeti magyarul inkább a Vadszívű lehetne). Nem árt tehát figyelmeztetni mindenkit, hogy nem veszett a világ, ennek a címnek semmi köze sincs Barry Gifford regényéhez, sem David Lynch filmjéhez.
Röviddel a Veszett a világ sikere után nyilatkozott egy interjúban Laura Dern, aki a kaján férfiközönség legnagyobb örömére igen sokat meztelenkedett a rendező filmjeiben. A színésznő határozottan leszögezte: más rendezőknek soha! Ő csakis és kizárólag David Lynch filmjeiben vetkőzik. Nagy bánatunkra, azóta nem dolgoztak együtt.

Laura Dern

Los Angeles, 1967. február 10.

1974-ben tűnt fel (Alice már nem lakik itt)

1980-ban játszotta első komolyabb filmszerepét

1985-ben a Maszk című filmben vált ismertté

1986: a Kék bársony hozta meg számára a világsikert

1990: Veszett a világ (Nicolas Cage partnere, a film Cannes-ban Arany Pálma-díjat kapott)

1993, 2001: Steven Spielberg: Jurassic Park 1 és 2 az 1990-es évek közepétől főként tévészerepekben látható

2005-ben újra felível filmes pályája, egyre több felkérése van

1974-ben tűnt fel (Alice már nem lakik itt)

1980-ban játszotta első komolyabb filmszerepét

1985-ben a Maszk című filmben vált ismertté

1986: a Kék bársony hozta meg számára a világsikert

1990: Veszett a világ (Nicolas Cage partnere, a film Cannes-ban Arany Pálma-díjat kapott)

1993, 2001: Steven Spielberg: Jurassic Park 1 és 2

az 1990-es évek közepétől főként tévészerepekben látható

2005-ben újra felível filmes pályája, egyre több felkérése van Laura Dern és Nicolas Cage, David Lynch Veszett a világ című filmjének mindent felrúgó, élete árán is szabadságra vágyó szerelmespárja -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!