Hírek

2005.07.14. 06:55

Kampány Afrikában

A Bush-kormányzat AIDS-ellenes harcát népszerűsítette a fekete kontinensen Barbara Bush. Háromnapos körútját az elnök felesége egy dél-afrikai egészségügyi telepen kezdte, ahol fertőzött kismamákat kezelnek.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="297"] A segélyprogram fő célja az, hogy az anyák ne adják tovább a vírust
[/caption] A khayelitshai, kartonpapírral fedett putrikban havonta mintegy 400 nő szül, s noha 28 százalékuknál mutatták ki a HIV-vírust, az újszülöttek alig 5 százaléka kapja meg a halálos fertőzést. A programot egy magánalapítvány valósítja meg, de a washingtoni kormányzat biztosítja hozzá a pénzügyi fedezetet. A látogatásról készített riportok bemutatták, hogy a kezelés alatt álló nők szép gyöngysorokat viselnek; ezek eladásából tesznek szert némi pénzre. Barbara Bush – nem kis derültséget keltve – elmondta: a Fehér Ház személyzete azzal járul hozzá a bevételhez, hogy ilyen finom gyöngyfonaton viseli a belépőkártyáját.

[caption id="" align="alignright" width="149"] Barbara Bush utazó nagykövetként
[/caption]Komolyabb találkozókra is sor került. Az elnökné beszédet tartott férje legutóbbi indítványáról, amely 55 millió dollárt irányoz elő a következő három évben az afrikai problémák megoldására. Rámutatott olyan összefüggésekre is, hogy a belviszályok hozzájárulnak az AIDS terjedéséhez. A harcokban részt vevő férjek ugyanis sokszor megfertőződnek az alkalmi szexuális együttlétek (értsd: erőszak) során, aztán hazaviszik a vírust a feleségüknek. A First Lady mint egykori iskolai könyvtáros, természetesen felkeresett szakmájába vágó létesítményeket is, majd Tanzániában fejezte be felvilágosító-népszerűsítő afrikai útját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!