Hírek

2005.07.30. 06:13

Fél évig Temesváron az üzbég menekültek

A temesvári nemzetközi repülőtéren szállt le tegnap délelőtt az a Boeing 747-es, amelynek fedélzetén mintegy 450 üzbég menekült érkezett Biskekből Romániába. Az utasoknak a májusi andizsáni vérengzések után kellett elhagyniuk hazájukat, rövid ideig Kirgizisztánban tartózkodtak.

Lukács János, Kolozsvár

Antonio Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa kérte Mihai Razvan Ungureanu román külügyminisztertől, segítsen az üzbég menekültek ideiglenes lakhatásának megoldásában. A menekültek legfeljebb hat hónapig tartózkodnak majd Temesváron, ezalatt az ENSZ és más szervezetek megpróbálnak számukra befogadó országot találni.

Az Egyesült Államok, Hollandia és Kanada ajánlotta fel segítségét. A menekültek között 53 kiskorú is van, a legfiatalabb még másfél éves sincs, a legidősebb 64 éves. Az Andizsánban történt kormányellenes felkelést vérbe fojtotta a hatalom, becslések 500 és 1000 közöttire teszik az áldozatok számát. A magyar Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal ismertette, hogy az ukrán állampolgárok tömegesen hágják át a kiutazási szabályokat, körükben jelentősen, 28,7 százalékkal növekedett a bírósági kiutasítások száma az első félévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!