Hírek

2005.07.29. 00:00

Esküvőért állnak sorba a házasulandó lengyelek

Lengyelország hagyományosan katolikus ország, ennek megfelelően a nemzetközi trend ellenére is töretlenül népszerű a házasság intézménye.

Gy. Z.

Ám a fiatalok oltárig vezető útján hihetetlenül sok akadály emelkedik. A legnépszerűbb házasságkötő helyeket legalább egy, de inkább két évvel korábban le kell foglalni. Az egyik varsói napilap jó tanácsa: „mielőtt megismernéd álmaid férfiját, előbb legyen megfelelő helyfoglalásod”. Aztán jöhet a dekoráció megtervezése, a ruha kiválasztása, a virágos, végül az anyakönyvvezető. A legtöbb fiatal természetesen ragaszkodik egyházi esküvőhöz is. A hívő pároknak azonban a frigy megkötése előtt többször is föl kell keresniük a papot. De nem sima beszélgetést folytatnak: egy tizenkét estén át tartó  előkészítő tanfolyamon vesznek részt nála. Az oktatás során megismerik például a természetes családtervezés és a keresztény gyermeknevelés fortélyait. Az ismeretek elsajátításáról diplomát kapnak, s ha van igazolásuk kétszeri gyónásról is, akkor már jogosultak Isten színe előtt örök hűséget esküdni.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!