Hírek

2005.07.06. 06:11

A Muzsikás Bartók-missziója

Július 9-én, szombaton a szentendrei nyár keretében fellép a Muzsikás együttes. Különleges műsoruk ezúttal is a vállalt Bartók-vonalat erősíti.

Váczy András

[caption id="" align="alignleft" width="306"] Évtizedek óta a hiteles népzene terjesztésének szolgálatában zenél a Muzsikás, Sebestyén Mártával. A tagok: Sipos Mihály, Porteleki László, Hamar Dániel és Éri Péter.
[/caption]1973-ban néhány, a népzene széles körű terjesztését hivatásának érző fiatal zenész megalakította a Muzsikás együttest. Alapélményük az erdélyi népi hangszeres zenéhez kötődik, személyes érintettségük nyomán azóta vallják, hogy a magyar folklór kultúránk szerves része, mindennapjaink meghatározó építőköve. Nem csak vallják, tesznek is érte. A Kossuth- és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett zenekar párját ritkító hazai és nemzetközi sikersorozata igazolja hitvallásukat. Ha kell, „kelta” és „zsidó” zenészek, ha kell, jazzmuzsikusok... mindegy, csak szóljon a népzene, ismerjék és kedveljék meg a közös és egyedi vonásokat a befogadók.
Bartók-lemezük 1998-as világpremierje már a londoni Royal Festival Hallban óriási sikert aratott, műfajában a világ húsz legjobb lemeze közé sorolták. Holott nem zenetörténészi, hanem érzelmi oldalról közelítettek Bartókhoz. Nagy elismerést váltott ki klasszikus zenei körökben is: az együttes előtt további kapuk nyíltak meg. Kézről kézre adták őket a jeles hangversenyrendezők, többek között a New York-i Carnegie Hallból is jött meghívó. Ez volt az első alkalom, hogy a világ legjelesebb koncerttermében magyar népzene szólalt meg.
Egyszer, nagyon régen Déri János a következő kérdést tette fel Hamar Dánielnek, a zenekar bőgősének, alapító tagjának, civil foglalkozását illetően geofizikus űrkutatónak: „Mit tart valószínűbbnek? Feljutni a Holdra vagy muzsikálni a Carnegie Hall színpadán?” Válasz helyett jó nagyot nevettek... Azóta sok víz lefolyt a Dunán.
– Szentendrén Petrás Mária lesz koncertünk vendége. Ő az az énekesnő, aki azt az autentikus moldvai énekmódot mutatja be, amely bámulatba ejtette a gyűjtőket, többek között Bartók Bélát is. Énekhangja, lelke és tekintete tiszta, mint a hófehér gyolcs, gondolatvilága és lénye azt a moldvai hangulatot sugározza, ahogy az emberek imádsággal kezdték és imádsággal fejezték be a napot – mondja Hamar Dániel a soron következő fellépésről.
Ezt megelőző, jelentős koncertjükről, a Miskolci Operafesztiválról a Bartók Vonósnégyessel közös műsort emeli ki. Szó se róla, egyedülálló zenei produktum, amikor a népi alap és a művészi formáció együtt szólal meg. Jól követhető az alkotói folyamat például a IV. Vonósnégyes kapcsán. – Nem titkolt kettős célunk: egyfelől a Bartók-rajongókat szeretnénk közelebb vinni a forráshoz, másfelől a népzene kedvelőit eljuttatni a huszadik század egyik legjelentősebb zenei egyéniségéhez.
Misszió a javából. Az évet a Takács vonósnégyessel közös
európai turnéval indítja, a Londoni Szimfonikusokkal folytatja a Muzsikás. De sem az utazás, sem a világhír nem tántorította el őket az „alapszolgálattól”: csütörtökönként felnőtteknek, keddenként gyerekeknek játszanak Marczibányi téri klubjukban talpalávalót.
– Azon dolgozunk, hogy olyan nemzedék nőjön fel, amely nemcsak a komolyzene értékeit tiszteli, hanem „otthon van” a magyar népzenében is. Értékeli annak szépségeit, eredetiségét, sőt ismeri hatását a hazai és a világ zenekultúrájára  –  ezzel a hivatástudattal kelnek, ezzel fekszenek a muzsikások.

Muzsikás-albumok

A Zeneakadémián című lemez, továbbá Bartók-album, Szép hajnali csillag, Máramaros, Szól a kakas már, Hazafelé, Blues for Transylvania, Ősz az idő, The Prisoner’s Song, Sebestyén Márta és a Muzsikás, Dúdoltan én (Sebestyén Márta), Nem arról hajnallik, amerről hajnallott, Nem úgy van most, mint volt régen, Kettő, Élő népzene I.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!