Hírek

2005.07.14. 00:00

A csalás elleni hivatalt erősíti az uniós parlament

Átláthatóbbá és követhetőbbé kell tenni az Európai Unió tagállamaiban, hogy mire költik az adófizetők pénzét. Az Európai Parlament döntése értelmében meg kell erősíteni a csalás és korrupció elleni harcot.

B. K.

Az OLAF-ot, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalát öt éve alapították, s a tegnap Brüsszelben tartott konferencián meghatározták e hivatal fejlesztésének irányelveit – mondta lapunknak Fazakas Szabolcs uniós képviselő, az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának elnöke. A jövőben a hivatal jobban koncentrál az uniós intézmények működésére, az agráralapok és a strukturális alapok pénzeinek felhasználására, vagyis a belső felderítésre. Ennek szellemében az OLAF felügyelőbizottságába az új tagállamok képviselői is bekerülnek. Az uniós kifizetések 80 százalékát a tagállamokban költik el, ez is indokolja az ellenőrzések szigorítását.

Fazakas Szabolcs a csalás elleni hivatal legnagyobb eredményének a cigarettacsempészet és hamisítás visszaszorítását tartja. Az OLAF által feltárt tényeknek köszönhetően járult hozzá 1,5 milliárd euróval a Philipp Morris a cigarettacsempészet elleni küzdelemhez. Hasonlóképp történelmi jelentőségűnek nevezte a bizottság magyar elnöke, hogy Svájc aláírta az unióval azt az egyezményt, hogy információt ad a külföldi betétesekről. Erről ugyancsak az OLAF által feltárt pénzmosási ügyek – amelyek során piszkos pénzeket svájci bankokba menekítettek – győzték meg az unióhoz nem csatlakozó államot.

Az OLAF Magyarországon a PHARE-pénzek felhasználását ellenőrizte, válaszolta a Reggel kérdésére Fazakas Szabolcs, s együttműködött a hazai vámhatósággal a cigarettacsempészek elleni küzdelemben. A Csalás Elleni Hivatalnak nem lesznek nemzeti irodái. A hivatal azonban nem csupán az uniós pénzek szabályszerű felhasználását ellenőrzi, hanem a bevételek alakulását is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!