Hírek

2005.06.03. 00:37

Törvénysértések a roma szervezetben?

Súlyosan elmarasztalja az Országos Cigány Önkormányzatot az a független könyvvizsgálói jelentés, amely a szervezet gazdálkodását világította át.

Izing Antal

Komoly kifogásokat és elmarasztalást tartalmaz az a lapunk birtokába került jelentés, amely az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) gazdálkodását vizsgálja. A május 20-án kelt független könyvvizsgálói jelentés megállapítja: az OCÖ pénzügyi bizottságának beszámolója törvénysértő, torzítja a valóságot.

– Az OCÖ 2004-es gazdálkodására a túlköltekezés volt jellemző. Kötelezettségeinek nem tud megfelelni. A kimutatott hiányt a 2005-ös működési támogatásból nem tudja pótolni, ezért 2005-ben – szükség szerint –  folytatódik a lyukak betömése az aktuális programtámogatásokból – vonja le egyik végkövetkeztetését a szakember tanulmánya. Kiderül, hogy az OCÖ-nak 31,5 millió forint mozgósítható pénzeszköze van, miközben 56 millió forint rövid lejáratú tartozást halmozott fel. Vagyis közel kétszer annyi adóssága van a hazai cigányság legfőbb szervezetének, mint amennyi pénze. A csatkai kápolna megépítése miatt például ötmillió forinttal tartoznak. A Komárom-Esztergom megyei kápolna az OCÖ üzleti könyveiben befejezetlen beruházásként szerepel, 8,1 millió forint értékben. Egy auschwitzi látogatás miatt hárommillió forintot nem fizettek ki a szállítónak a vizsgálat utolsó napján.

Az alkalmazotti bérek kifizetése nem történt meg a munkaszerződésekben rögzített napon, amellyel az önkormányzat rendre megszegi a munka törvénykönyve szabályait – áll a jelentésben. A fedezethiány 33,7 millió forint. A roma képviselők javadalmazására tavaly százmilliót költöttek. Ez 27,8 millió forinttal múlta felül a 2004-re tervezett 73 millió forintos összeget. A személyi kiadások 36,6 millió forinttal haladták meg a betervezett 127,8 milliót. Az OCÖ egy független irodát bízott meg a könyvvizsgálattal.

Az OCÖ legutóbb verekedésbe torkolló, botrányos körülmények között berekesztett Dohány utcai ülésén roma képviselők lapunknak azt mondták, hogy az elnökség ellen beadásra szánt bizalmatlansági indítványuk éppen erre a könyvvizsgálói jelentésre épül. Ezzel szemben az OCÖ hivatalos álláspontja az, hogy az indítványozók tudatosan züllesztették szét a testület munkáját. – Kolompár Orbán megbukott – mondta Kertész Lóránt, a Roma Polgárjogi Alapítvány tagja. Ezt úgy indokolta, hogy az elnök nem tud elszámolni a hiánnyal.

Kolompár a kormányra hárítja a felelősséget

Kolompár lapunknak azt mondta: a bizalmatlansági indítványt nem látta, a feloszlatást kezdeményező szervezeteket nem ismeri. A béreket esetenként azért nem tudták kifizetni, mert a kormány nem utalta át időben a pénzt. A csatkai kápolnát a működési költségek terhére építették, mert nem folyt be elég adomány. Az auschwitzi látogatásra nem kaptak elég támogatást, azt szintén adományokból és a működési költség terhére fizették ki. Az elnök közölte: – A jelentésben semmi olyat nem látok, ami visszaélésekre utalna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!