Hírek

2005.06.23. 00:00

Sebestyén már Németországban van

Megérkezett Németországba Sebestyén, a makói kisfiú. Kollár Andor, az apa ügyvédje elmondta: a gyerek boldog volt, amikor apját meglátta. Szerinte mindketten jól vannak. Sebestyént saját felelősségére vitte el külföldön élő édesapja.

Dávid Sz.

[caption id="" align="alignleft" width="113"] Kollár Andor segített az apának
[/caption]A budapesti Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben érvényes bírósági végzéssel vette magához a fiát. Az intézetből azért adták ki, mert barátságosan viselkedett apjával, és állapota is megengedte ezt. A kisfiú körüli huzavona hatalmas érdeklődést váltott ki az egész országban. A bírósági végrehajtó az átadás helyszínén személyesen kért karhatalmi segítséget. Sebestyén a gyámhatóságon több alkalommal is elmondta, hogy nem akar visszamenni édesapjához, mert rendszeresen veri őt. Nagy Zoltán, a pszichiátriai intézet főigazgatója tegnap elmondta: a végrehajtók brutálisan és agresszíven léptek fel az intézetben.

A fiú édesanyja megpróbált küzdeni a végzés ellen, mely az apa javára kedvez. Németországban ugyanis a válófélben lévő szülők korábban egy bonni családjogi bíróságon állapodtak meg. Eszerint Sebestyén és testvére tartózkodási helyéről kizárólag az apa dönt. A családi viszályba bekapcsolódott a Női és Gyermekjogi Központi Alapítvány is. Morvai Krisztina elnök szerint számtalan hasonló eset történik az országban, amely nem kap nyilvánosságot.

– A mostani talán segít abban, hogy nyilvánosságra kerüljenek a problémás esetek – mondta az elnök. Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint vitatható volt a civil szervezetek szerepe a kisfiú ügyében. A miniszter úgy gondolja, hogy a gyermek érdeke ellen történtek a dolgok. Sebestyén anyja tegnap mindkét országban gyermekelhelyezési igényt nyújtott be a bírósághoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!