Hírek

2005.06.06. 06:35

Klaus az alkotmány ellen, Svájc félig akar belépni

Tulajdonképpen két bukott politikus, Gerhard Schröder német kancellár és Jacques Chirac francia elnök közösen nyilatkozott arról, hogy az európai alkotmány ratifikációs folyamatát gyorsítani kell. Béla Anda német kormányszóvivő szerint a két politikus szombat este Berlinben megtartott több mint kétórás találkozóján az ezzel kapcsolatos elképzeléseiket beszélték meg.

Gy. Z.

Az európai alkotmány ratifikálásának folytatása ellen foglalt állást vasárnap a cseh államfő. Václav Klaus nem rejti véka alá szkepticizmusát az Európai Unióval szemben. „Most egyszerre két ország is nemet mondott az alkotmányra, s ugyanazok az emberek most úgy tesznek, mintha mi sem történt volna” – utalt az államfő a franciaországi és hollandiai népszavazás negatív eredményére. Klaus megismételte, hogy jelen formájában változatlanul elutasítja az európai alkotmányt, mivel az „szuperállammá” teszi az Európai Uniót.

Svájc ugyan nem tagja az Európai Uniónak, vasárnap mégis népszavazáson nyilvánított véleményt, hogy az ország csatlakozik-e a Schengeni egyezményhez. A részvételi arány rendkívül magas volt, és az első jelentések szerint az igenre szavazók voltak többségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!