Hírek

2005.06.03. 00:10

Ki rendezi a városházát?

Kampánytéma lesz-e a városházi udvar rendezése? Ez az egyik eldöntendő kérdés a jövő évi önkormányzati és főpolgármesteri választás előtt. Négy éve a politika tette sülylyesztőbe megvalósulását.

Zsidai Péter

Információnk szerint Demszky Gábort sok mindenért lehet hibáztatni, hibáztatják is, de a városházi tömb rendezésének elhúzódása nem rajta múlott. 1996-ban kezdődtek a munkálatok, amelyek azóta sem folytatódtak. Ekkor több kiszolgálóépületet lebontottak, illetve újakat emeltek. Passzázzsal épített szállodát, kisebb bevásárlóközpontot, irodákat, mélygarázst álmodtak a területre. Akkor már biztos volt, az Erzsébet térről költözik a buszpályaudvar, amelyet a Nemzeti Színház számára ajánlott fel a belvárosi önkormányzat. 1998-ban kiírták a városházatömb parkos ingatlanfejlesztésére a közbeszerzési pályázatot, amelyet a kizárt jelentkező, Equilor Rt. megtámadott. Egy évbe telt, míg a bíróság kimondta, jogszerűen járt el a főváros. Újra kiírták volna a tendert, de az Orbán-kormány úgy döntött, az Erzsébet téren nem épül színház. Ez érintette a városházatömböt is, mivel a Belváros egy egységként kezelte az Erzsébet térrel. Kikötötte, ha nem épül színház a téren, parkosítják. Emiatt a fővárosnak át kellett terveztetnie a tömbpályázatot úgy, hogy beépítik a felszínt is. Az új szakértői munkák, hivatali egyeztetések után a közbeszerzési törvény módosítása nehezítette az előkészítést. Végül 2001 májusára minden összeállt. Demszky Gábor azt tervezte, az augusztusi közgyűlésen elfogadhatják a tender szövegét. Egy évvel az önkormányzati választások előtt. A főpolgármester a koalíciós képviselőkből egyeztetőtanácsot hozott létre, hogy addig minden kérdést tisztázzanak.

Ekkor azonban közbeszólt a politikai érdek. Gy. Németh Erzsébet MSZP-frakcióvezető nem várva meg a koalíciós egyeztető tárgyalások végét, júliusban közölte, nem volt politikai egyeztetés, újra kell tárgyalni a hasznosítás formáit. Az előterjesztést egy hónappal elhalasztották. A szeptemberi közgyűlés előtti kabinetülésre Schiffer János (MSZP) vitt be módosító javaslatokat. Felkérték a Somlyódy Csaba (MSZP) vezette tulajdonosi bizottságot is, tárgyalja meg az új előterjesztést. A testület azonban nem vette azt napirendjére. Aztán 2002 februárjában már napirendre került a felújítás terve, március közepén végre megszavazta a közgyűlés a pályázat szövegét. Korai volt azonban az öröm, mert az egyik pontnál minősített többség helyett egyszerű többséggel szavaztak. Tiba Zsolt utólag közölte, így érvénytelen a döntés. Néhány hónappal korábban egyébként éppen a főjegyző adta írásba, hogy a vitatott pontnál elég az egyszerű többség.

Március végén újra szavazni akartak róla, ám Péterffy Ágoston (SZDSZ) váratlanul azt javasolta, hogy a tulajdonosi bizottságnak adják vissza az ügyet. Tette ezt annak ellenére, hogy korábban a testület nem volt hajlandó tárgyalni az előterjesztésről. A közgyűlés egyhangúan megszavazta javaslatát. Ám a bizottság megint nem tárgyalta. Áprilisban Horváth László fideszes képviselő javaslatára vették le a napirendről. 2002. május 30-án a közgyűlés Atkári János előterjesztésére megszüntette a városháza rendezésére létrehozott Vagyonkezelő 2000 Kft.-t.

Szocialista akadályverseny az önkormányzatnál

Értesülésünk szerint 2002 tavaszán a szocialisták az SZDSZ tudtára adták, Demszky a városháza rendezését nem fogja újraválasztásához felhasználni. A 2001-ben kezdődött kampányidőszakban az MSZP nem engedte, hogy egy ilyen sikerrel növelje esélyeit. Mára, szintén egy évvel a választások előtt, tanultak a hibából. Somlyódy Csabának harcolták ki a városházával foglalkozó bizottság vezetését. A sikerben így együtt fürödhetnek Demszkyvel, ha átadják az ideiglenes parkot. A végleges rendezés akár egy újabb évtizedbe is telhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!