Hírek

2005.06.21. 00:00

Itthon Depardieu, Loire-ban Szeremley

Idén karácsonykor már kóstolható lesz a badacsonyi Depardieu-féle bor és Szeremley Huba Loire menti nedűje.

Bak Mihály

[caption id="" align="alignleft" width="126"] Depardieu a bordeaux-i Vinexpón
[/caption]A világhírű francia filmcsillag, Gerard Depardieu vasárnap jelentette be a bordeaux-i Vinexpón, hogy a Balaton mellett tervez négy-öt hektár szőlőt vásárolni. Közös tervekről is említést tett az egymás sarkát taposó francia újságírók előtt. Szeremley Huba – a hazai borásztársadalom egyik legkülönösebb figurája – elmondta a Reggelnek: az ő badacsonyi birtokán kap helyet Depardieu, aki viszont franciaországi területéből kanyarít ki egy kis részt Szeremleynek. Nálunk a régi, hagyományos magyar fajtából készülne a klasszikus francia módszerrel kéknyelű, szürkebarát, pinot noir és bakator. Kint pedig a magyar géniusz termékenyítené meg az Anjou-kori borfajtákat. A francia színész a Loire völgyében elismert borász. Franciaországon kívül vannak birtokai Spanyol-  és Olaszországban, Kaliforniában, Algériában és Marokkóban. A filmcsillag évek óta foglalkozik a magyarországi borászati megjelenés gondolatával. – A 14. században közös korona borult a magyarokra és az Anjou-házra – mondta. A világ egyik legjelentősebb borkiállításán arról beszélt, hogy az európai borászatnak vissza kell találnia gyökereihez. Ezzel szállhatnak szembe az elsősorban amerikai iparszerű tömegtermeléssel.

– A badacsonyi Depardieu-szőlészetből 15-20 ezer palack bor kerülhet ki évente – mondta Szeremley. S noha otthon a színész csúcskategóriában készíti borait, az itteni italok a magyar vásárlóknak is megfizethetők lesznek. Ez – ahogyan a magyar borász fogalmaz: felnőtt emberek játéka – egy fillérbe sem kerül. Mindketten az ősi gyökereket viszik magukkal a másik pár hektárjába. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!