Hírek

2005.06.27. 00:00

Hillernek Budapest maradt

Hiller István vezeti a fővárosi MSZP 2006-os területi választási listáját. Ennek fényében akár a pártelnök is ringbe szállhat a főpolgármesteri címért.

Kiss Gergely–Zsidai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="295"] Hiller István a felvétel bal odalán újságírók gyűrűjében. Látszólag a szélre szorult. Ha beválnak a politológusok jóslatai, így járhat a pártban is.
[/caption]Hiller Istvánt kérte fel a fővárosi MSZP a párt budapesti területi listájának vezetésére. A 2006-os országgyűlési választásokon a pártelnök egyéni jelöltként is megméretteti magát a XX-XXIII. kerületben. Listavezetői pozíciójának köszönhetően, bármi történjék is, már biztos helye van a parlamentben. A területi lista első öt helyére ismert nevek kerülnek. Őket a párt egyéniben is induló kerületi jelöltjei követik. Róluk múlt héten tárgyalt a párt országos elnöksége. Úgy tűnik, eldőlt, kik szállnak harcba a szavazatokért.

– Előfordulhat, hogy Hiller István lesz Demszky Gábor kihívója – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán politológus. – Mint budapesti listavezető, a választásokon ő képviseli majd  pártját a fővárosban. Részt vesz a vitákban és a kampányban. Ezzel tovább növelheti ismertségét és eséllyel indulhat a jelenlegi főpolgármester ellen. A politológus szerint ez Hiller István félreállítását is jelzi. Az országos listát ugyanis nem a pártelnök, hanem a kormányfő fogja vezetni. Ezzel Hillert végleg háttérbe szoríthatja a Gyurcsány Ferencet követő erőcsoport. Sikeres választás esetén a miniszterelnök minden bizonnyal a pártelnöki tisztséget is átveszi.

Kupper András, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője korainak tartaná megnevezni, ki lesz a párt budapesti listájának első helyén. Az viszont biztos, hogy az egyéni képviselőjelöltek java a választókerületi elnökök közül kerül ki. A harminckét körzetből huszonkettőben új arc küzd majd a mandátumért. Ami világosan látszik, semmi jele az MDF-fel való együttműködésnek. A 2002-es közös jelölteket elfelejtették. Csapody Miklós helyén Deák András, Rubovszky György helyén Rogán Antal, Hock Zoltán helyén Hollósi Antal, Balsai István helyén Láng Zsolt indulhat.

– Az SZDSZ budapesti listáját Demszky Gábor fogja vezetni a dolgok mai állása szerint – jelentette ki Lakos Imre, a párt fővárosi elnöke. Jelenleg is folynak az egyeztetések, még négy-öt jelölt neve kérdéses. Lakos egészséges megújulásnak nevezte, hogy a választókerületek felében más politikusokat indítanak, mint 2002-ben. A végső szót ősszel az ügyvivők mondják ki.

Az MDF még nem kívánja megnevezni jelöltjeit. Hock Zoltán, a párt budapesti elnöke lapunknak elmondta: harminc helyen már eldőlt, hogy kit indítanak. A neveket az országos választmány fogja véglegesíteni. Az esetleges változtatásokkal.

A pártok már a fővárosra figyelnek

Kiszelly Zoltán politológus szerint Budapest a választások szempontjából az egyik legértékesebb terület. Harminckét egyéni körzet van, valamint itt a legegyszerűbb a mozgósítás. A választópolgárokat viszonylag könnyű elérni. Az MSZP és a Fidesz már hónapokkal ezelőtt körzetekre osztotta a fővárost. Mindkét párt a személyes meggyőzésre tette a hangsúlyt. A szocialisták választási bizottságot is létrehoznak a fővárosban, melyet Molnár Gyula budapesti elnök irányít. A kampányfőnök az ügyvezető alelnök, Lénárt László lesz.

Kiss Gergely–Zsidai Péter A pártok már a fővárosra figyelnek Kiszelly Zoltán politológus szerint Budapest a választások szempontjából

az egyik legértékesebb terület. Harminckét egyéni körzet van, valamint itt

a legegyszerűbb a mozgósítás. A választópolgárokat viszonylag könnyű elérni. Az MSZP és a Fidesz már hónapokkal ezelőtt körzetekre osztotta a fővárost.

Mindkét párt a személyes meggyőzésre tette a hangsúlyt.

A szocialisták választási bizottságot is létrehoznak a fő-városban, melyet Molnár Gyula budapesti elnök irányít. A kampányfőnök az ügyvezető alelnök, Lénárt László lesz. Hiller István a felvétel bal odalán újságírók gyűrűjében. Látszólag a szélre szorult. Ha beválnak a politológusok jóslatai, így járhat a pártban is. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!